Reactie PGIM Fixed Income op Amerikaans banenrapport

Het banenrapport van januari laat zien dat de vraag naar arbeid buitengewoon groot en trekt het idee dat de Federal Reserve bijna klaar is met verkrappen in twijfel, zegt Daleep Singh, Chief Global Economist van PGIM Fixed Income.

“Een school van denken die wij in toenemende mate onderschrijven is dat de buitengewone vraag naar arbeid niet alleen het gevolg is van een cyclische hausse, maar ook van een structurele normalisatie na de pandemie. Deze aanpassing betekent waarschijnlijk dat de verhoogde arbeidsvraag nog drie tot zes maanden zal aanhouden, maar dat dit niet per se het tempo van loonstijgingen versnelt, noch dat het tot hogere consumentenprijzen leidt. Door deze data nemen wij de mogelijkheid van een nominale BBP-groei serieuzer.”

Chief investment Officer Robert Tipp voegt toe: “Over het geheel genomen blijven wij openstaan voor de mogelijkheid dat een opleving van de inflatie de Fed ertoe dwingt haar renteverhogingscyclus voort te zetten - mogelijk langduriger dan velen nu verwachten - omdat het risico van een dergelijke staartgebeurtenis na het payroll rapport is toegenomen. Nieuwe gegevens over de inflatie en de arbeidsmarkt zullen bijzonder zwaar wegen.”