Columbia Threadneedle: Markten zenuwachtig over rentebesluit Fed na omvallen SVB

Het omvallen van Silicon Valley Bank (SVB) heeft een dramatische impact gehad op de financiële markten. Het zorgt bovendien voor zenuwen in de markt over het rentebeleid van de Federal Reserve, schrijft Steven Bell, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Columbia Threadneedle in zijn wekelijkse marktcommentaar.

De koersen van banken en indices daalden als gevolg van de ontwikkelingen rond SVB. Daarbij hebben de markten nu opnieuw een ommezwaai ingeprijsd in het rentebeleid van de Fed: de prognoses voor de Amerikaanse rente eind 2023 daalden met een opzienbarende 0,8% en de dollar verzwakte, aldus Bell. “De Amerikaanse autoriteiten schuwen geen maatregelen om ervoor te zorgen dat de liquiditeit van banken nu op peil blijft. Ik geloof dat door deze acties de schade beperkt blijft en systeemeffecten worden voorkomen.”

“Ik heb lang gedacht dat de VS een recessie nodig had om de inflatie structureel te laten dalen naar de 2%. Die recessie zou mild en kort zijn, maar zou wel een forse stijging van de werkloosheid laten zien. De ontwikkelingen en data van de afgelopen week, met een daling van zowel de kerninflatie als de looninflatie, laten zien dat we dichtbij komen, maar ik denk dat er toch meer nodig gaat zijn. De markten zullen de vergadering van de Fed volgende week nerveus tegemoet zien. Een renteverhoging van 0,25% zal worden gezien als een signaal dat de cyclus van renteverhogingen op zijn einde loopt. Goldman Sachs verwacht nu helemaal geen renteverhoging meer, een grote verandering in hun analyse. Als de Fed toch een rentestap van 0,5% besluit – dat werd een week geleden nog zeer mogelijk geacht – zouden de markten serieus van de kook raken. Het zal een nerveuze week van wachten worden”, aldus Bell.