Impact handelsoorlog kan meevallen

De wereldwijd synchroon verlopende groei zal vrijwel zeker in juni zijn tiende jaar ingaan, en zal de komende 6-12 maanden waarschijnlijk niet van het pad af raken. Weliswaar zijn er enkele signalen dat de wereldhandel en de productiviteit rond de jaarwisseling een piek hebben bereikt, maar toch lijken de geruchten over een plotselinge dood van Goudlokje overdreven. Bij dergelijke gunstige omstandigheden van soepele financiële voorwaarden en stimulerend overheidsbeleid zijn recessies immers zeldzaam, stellen Balls en Fels.

Vergeleken met december zijn PIMCO’s groeiverwachtingen voor de eurozone, de VS, het VK en China iets verhoogd, en die voor Mexico en India iets verlaagd. De wereldeconomie groeit in 2018 naar schatting tussen 3% en 3,5%. PIMCO heeft ook de inflatieverwachtingen iets verhoogd vanwege de gestegen olieprijzen, maar denkt dat de inflatie dit jaar evengoed onder de streefniveaus blijft van de centrale banken in de VS, de eurozone en Japan.

Handelsoorlog

De impact van de onlangs door de Amerikaanse president Trump aangekondigde invoerheffingen op staal en aluminium zal worden afgezwakt: belangrijke handelspartners zoals Canada en Mexico zijn al vrijgesteld, en PIMCO verwacht dat anderen zullen volgen, in ruil voor concessies op andere punten. Een mogelijk punt van zorg zou de protectionistische actie tegen China op het gebied van intellectuele eigendomsrechten kunnen zijn, maar PIMCO niet denkt dat China met een agressieve reactie een handelsoorlog zou aanwakkeren, maar eerder zal proberen om te de-escaleren. Kortom: waarschijnlijk komen er op korte termijn uit de VS geen grote positieve of negatieve verrassingen.

Voorzichtige portefeuillepositionering

“Onze positieve groei- en inflatieverwachtingen zijn in grote lijnen conform de consensus, en deze zijn dus al in de marktprijzen verwerkt. Dat kan wel betekenen dat er weinig ruimte is voor fouten als de economische groei teleurstelt of de inflatie aan de bovenkant verrast. Reden te meer voor een voorzichtige portefeuillepositionering.” PIMCO vindt in de VS inflatiegekoppelde staatsobligaties en non-agency hypotheekobligaties interessant. In Europa neemt PIMCO liever geen grote posities in staatsobligaties uit de periferie van de eurozone. “De positieve vooruitzichten voor de komende maanden krijgen tegenwicht van de waarderingen, politieke risico’s in Italië en bezorgdheid over de houdbaarheid van de eurozone in de volgende recessie.”

Dit zijn PIMCO’s verwachtingen voor groei en inflatie:

Inflatie2018