Beleggersvertrouwen wereldwijd hoger in maart

Na volatiliteit in februari lijken institutionele beleggers weer bereid risico te nemen. Beleggers kregen wereldwijd meer vertrouwen, blijkt uit de maandelijkse Investor Confidence Index die State Street vandaag bekend maakt. Wereldwijd steeg het vertrouwen met 4,8 punten naar 111,9. Het vertrouwen onder Europese beleggers steeg met 1,6 punten licht naar 102,1 terwijl Amerikaanse beleggers de grootste stijging lieten zien: met 5,8 punten naar 109,8.

Een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. De Investor Confidence Index van State Street komt tot stand op basis van een analyse van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die USD 33,1 biljoen in bewaring heeft. Hoe meer aandelen gekocht worden door institutionele beleggers, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen.

Kenneth Froot, emeritus hoogleraar aan Harvard University en één van de oprichters van de Index : “Na de volatiliteit in februari lijken beleggers in alle regio’s die we bijhouden risico weer te omarmen. Toenemende retoriek over protectionisme en het risico op een handelsoorlog spelen echter nog steeds en kunnen het vertrouwen beschadigen.”

Rajeev Bhargava, Hoofd Onderzoek Beleggersgedrag: “Hoewel beleggers wereldwijd meer vertrouwen kregen is het interessant om te zien of verkrapping van het beleid van de Federal Reserve en stress in de geldmarkt het sentiment van beleggers beïnvloedt.”