MFS: "Fed, wees nou eens duidelijk"

Commentaar van Erik Weisman, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder MFS, op de Fed-vergadering deze week.

“Applaus voor de Fed! Het is de Amerikaanse centrale bank gelukt om de rentes te verhogen naar het gewenste niveau zonder dat de economie daaraan ten onder ging – maar klop dat laatste nog even af. De Fed moet nu vooral geen fouten maken. Aan de ene kant kan een nieuwe renteverhoging een flinke stijging van de prijzen betekenen, en dat zou een harde klap zijn voor de economische groei. Aan de andere kant kan de Fed het inflatiespook niet negeren. Besluit de centrale bank de rente niet te verhogen terwijl dat wel nodig is, dan kan de economie juist oververhit raken.”

“De markt acht de kans 80% dat de Fed de rente in juli – dus niet al deze maand – met 25 basispunten verhoogt. Met een slag om de arm wat betreft de inflatie en de Amerikaanse arbeidsmarkt, is dit waarschijnlijk ook direct de laatste renteverhoging. De inflatie daalt vooralsnog en ik verwacht dat de jaar-op-jaar core inflatie eind 2023 onder de 4% zit. De headline inflatie eindigt het jaar waarschijnlijk nog 1 of 2 procenten lager dan dat. Het ziet ernaar uit dat de werkloosheid historisch laag blijft of in ieder geval niet schrikbarend stijgt, en de Fed lijkt zich weinig aan te trekken van de renteverhogingen in Canada en Australië. De dag voor de Fed-bijeenkomst verschijnt het inflatierapport, maar ook dat zal geen invloed hebben op de beslissing van de centrale bank om de pauzeknop tijdelijk in te drukken.”

“Ik hoop vooral dat Fed-voorzitter Powell met een duidelijk verhaal komt en niet te veel speculeert over de toekomst, maar praat over waar we nu staan. Hij moet de markten vertellen dat ze niet nu al moeten inspelen op eventuele latere renteverlagingen – dat is echt nog veel te voorbarig. Met een inconsistent verhaal zou Powell in een klap al het harde werk van de Fed sinds januari 2022 teniet doen. Als de centrale bank nu al hint op een renteverlaging, zal dat een verkeerd signaal aan de aandelenmarkt geven voordat er ook maar sprake is van de economische vertraging of recessie die wordt verwacht.”