Schroders: Blockchain kan net zo revolutionair worden als internet

Davidknutson
David Knutson

Cryptovaluta zoals Bitcoin staan volop in de belangstelling. Maar het is met name de onderliggende technologie die revolutionair is. Volgens David Knutson, head of credit research Americas bij Schroders , kan Blockchain net zo ontwrichtend en veelbetekenend worden als het internet.

Voordelen van de nieuwe techniek

Blockchain is een decentrale en open database, waarbij de netwerkdeelnemers transacties accorderen, valideren en registreren. De verantwoordelijkheid voor het beheer van de database ligt niet bij één entiteit die als intermediair optreedt, zoals een bank of een overheidsinstelling, maar bij de netwerkdeelnemers. Zij verifiëren en valideren gezamenlijk de transacties die plaatsvinden en voorkomen hierdoor de acceptatie van niet-goedgekeurde wijzigingen van gegevens.

Ten opzichte van traditionele processen en netwerken biedt Blockchain allerlei voordelen. Knutson wijst in het bijzonder op:

 • snellere transactieverwerking
 • lagere kosten
 • betere beveiliging
 • betere controle

  Oud en duur versus nieuw en veilig

  Gezien de explosieve groei van e-commerce, online bankieren en de wereldwijde groei van mobiele transacties, hebben bedrijven des te meer behoefte aan een infrastructuur die snel, veilig, transparant en efficiënt transacties verwerkt. Ondanks de technologische vooruitgang blijven de registratie- en controlefuncties van traditionele netwerken en databases duur, inefficiënt en kwetsbaar op het gebied van beveiliging.

  Traditionele transactiekosten nemen toe naarmate de complexiteit groter wordt. Elke nieuwe intermediair brengt kosten in rekening voor zijn diensten en de transactie brengt hogere administratiekosten met zich mee. Zo worden bijvoorbeeld in de verzekeringssector administratiekosten voor het afsluiten van een verzekeringspolis en voor het toewijzen van claims in rekening gebracht. Deze kosten zouden kunnen worden gereduceerd of zelfs geëlimineerd door een slim contract op basis van Blockchain.

  Nu ontstaan er inefficiënties als het gevolg van dubbel werk. Bij bijvoorbeeld de handel in obligaties volgen verschillende partijen documentatie, eigendom en handel. Dit soort dubbele inspanning zou kunnen worden verminderd door een Blockchain-oplossing die alle versies van de database synchoniseert.

  Een traditionele gecentraliseerde database is inherent risicovoller dan een gedecentraliseerde database. Met een gecentraliseerd controlesysteem zou één enkel zwak punt, indien gecompromitteerd, het hele bedrijfsnetwerk in gevaar kunnen brengen. De decentrale Blockchain kan de veiligheid van de database en de transacties aanzienlijk verhogen.

  Revolutionair voor banken en brokers

  Blockchain-technologie kan revolutionair zijn voor het doen van betalingen en boekhouding. Het kan de transactie- en administratiekosten verlagen, de veiligheid verbeteren en de efficiëntie en effectiviteit van persoonlijke en commerciële transacties verhogen.

  Knutson denkt dat de implementatie van Blockchain-technologie vooral voor banken en brokers transformerend zal zijn. Dit biedt kansen voor nieuwkomers en bestaande bedrijven, maar Blockchain-technologie bedreigt wel de status quo. Gevestigde bedrijven moeten bereid zijn de nieuwe technologie te omarmen en eventuele obstakels te overwinnen.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.