MFS: Aandelenmarkt Oost-Indisch doof voor recessie

Terwijl op de Amerikaanse staatsobligatiemarkt alles duidt op een flinke recessie, gaat de aandelenmarkt nog steeds slechts uit van een kleine groeipauze. Een naïef standpunt, schrijft Robert Almeida, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder MFS, in bijgevoegd artikel ‘Equities Ignore Recession, Profit Risks’. “Aandelenbeleggers zien alleen wat ze willen zien.”

“Uiteindelijk draait het voor aandelenbeleggers alleen maar om toekomstige bedrijfswinsten. De geschiedenis leert dat beleggers erg laat zijn in het inprijzen van bijvoorbeeld een recessie in hun winstverwachting. Ook al geven de economie of de obligatiemarkt nog zulke duidelijke waarschuwingen, de aandelenmarkt schrikt altijd pas op het laatste moment wakker”, aldus Almeida.

Markt recessies

Hoop doet leven

Daarnaast hebben aandelenbeleggers de neiging om indicatoren die hun beleggingstactiek tegenspreken te negeren, zegt Almeida. “Op dit moment houden ze bijvoorbeeld te weinig rekening met de stijgende kapitaalkosten. De rentetarieven weerspiegelen de huidige consumptie, niet de toekomstige. Door de hogere kapitaalkosten wordt de komende tijd een mooie periode voor spaarders, maar een dure voor leners.” Op dit moment is 1 op de 3 dollars aan Amerikaanse bedrijfsschuld short-term. Die verhouding zagen we voor het laatste aan de vooravond van de financiële crisis. Veel van die bedrijfsschuld moet binnenkort dus opnieuw worden gefinancierd, maar tegen veel hogere kosten. Dat drijft de rentelasten op en zet de winstgevendheid onder druk.”

Korte termijn schulden amerikaanse bedrijven

Een weerwoord dat Almeida voorbij ziet komen is dat de leverage-ratio’s in vergelijking met de achterblijvende winstcijfers nog meevallen. Maar dat is niet hoe je die data kan interpreteren, vindt de beleggingsstrateeg, zeker niet zo laat in de bedrijfscyclus. “De winstcijfers waren abnormaal hoog door de coronasteun, de heropening van de economie na de pandemie en de rente die laag werd gehouden. Maar dat is nu allemaal voorbij. Het gaat er niet om wat de leverage-ratio’s nu zijn, maar om wat ermee gebeurt als de winsten opdrogen.”