Schroders’ Keith Wade: Wanneer komt er een einde aan de groei van de Amerikaanse economie?

Als de Amerikaanse economie blijft groeien in april, dan wordt dit de op een na langste periode van economische groei in de VS ooit. Deze economische groeiperiode ving aan in juli 2009 en de vraag is wanneer hij eindigt. Volgens Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders , lijkt de groei pas in 2020 tot een halt te komen.

Wade beschrijft drie mogelijke factoren die economische groei tot stilstand kunnen brengen:

 • Stijging van de inflatie, waardoor centrale banken het monetaire beleid verkrappen en daardoor een economische neergang veroorzaken.
 • Externe schokken die de vraagkant van de economie raken, zoals een energiecrisis of het ineenstorten van de economie van een belangrijke handelspartner.
 • Grote onhoudbare onbalans in de economie, waardoor uitgaven fors teruggeschroefd worden.

  Inflatie vormt grootste bedreiging

  Wade ziet in de stijgende inflatie de grootste bedreiging voor de Amerikaanse economie. Hij verwacht in de loop van dit en volgend jaar een stijging van de inflatie in de VS omdat de kerninflatie pas met enige vertraging de huidige verhitte Amerikaanse economie weergeeft. De inflatie kan dan zelfs boven de doelstelling van de Fed uitkomen. Wade sluit een inflatie van 3% niet uit. De hogere inflatie zal hoe dan ook een testcase zijn voor de nieuwe voorzitter van de Fed, Jerome Powell, vooral als de lonen ook nog eens stijgen.

  Bij elke verkrappingscyclus is het de vraag wanneer de centrale bank zijn monetaire beleid moet aanpassen, omdat de effecten ervan pas na enige tijd zichtbaar zijn. Het gevaar bestaat dat naarmate de rente stijgt de centrale bank teveel verkrapt. Gecombineerd met het feit dat de inflatie met enige vertraging reageert, is het goed mogelijk dat de centrale bank te veel verkrapt en zodoende een recessie creëert.

  In 2020 doemt begrotingsafgrond op

  Het probleem kan verergerd worden na 2019 als de budgettaire stimulans afneemt. Op grond van de huidige plannen ontstaat in 2020 een begrotingsafgrond als belastingverlagingen en uitgavenverhogingen verdampen op hetzelfde moment dat hogere rentetarieven effect sorteren. 2020 is dan ook het jaar waarin de expansiefase van de Amerikaanse economie tot een einde komt. Daarmee is deze periode van economische groei in de VS wel de langste ooit en dat is een geweldige prestatie. Maar of dit gevierd zal worden door president Trump is nog maar de vraag, aangezien hij wordt geconfronteerd met het vooruitzicht om tijdens een economische recessie voor zijn herverkiezing campagne te moeten voeren.