BNY Mellon IM: Belegger vlucht voor toenemende handelsspanningen

Een mogelijke handelsoorlog kan ertoe leiden dat beleggers weer op grote schaal gaan kiezen voor ‘veilige havens’, waaronder staatsobligaties. Dat stelt Paul Flood, multi-asset manager bij vermogensbeheerder Newton, een boutique van BNY Mellon IM.

De mogelijke vlucht naar de zogeheten ‘safe havens’ wordt onder andere veroorzaakt door het opkomende protectionisme. Deze trend zorgt voor meer marktvolatiliteit en een stijgende inflatie. Dit keer gaat het niet om ‘goede’ inflatie door stijgende lonen, aldus Flood, maar om ‘slechte’ inflatie door hogere importtarieven. In zo’n scenario zoeken beleggers hun heil liever in veiligere beleggingen zoals staats- en indexobligaties.

Mocht het komen tot een handelsoorlog dan zullen consumenten het zwaarst getroffen worden. Dat is het gevolg van hogere inkoopprijzen voor bedrijven, die dit waar mogelijk doorrekenen aan hun klanten.

De toenemende onzekerheid ten spijt zijn de centrale banken volgens Flood wel degelijk voorbereid op nieuwe marktstress. Ze zijn zich bewust van de mogelijke gevolgen van een handelsoorlog en zullen dat meewegen bij de afbouw van de kwantitatieve verruiming.

Paul Flood: “Hoewel er terechte zorgen zijn dat handelsbelemmeringen het ondernemingssentiment kunnen aantasten, zullen nationale belastingverlagingen en versnelde depreciatie waarschijnlijk zorgen voor een verhoging van investeringen in de VS, waarbij sommige delen van de markt naar verwachting zullen blijven groeien. In dit geval kan de economische groei verrassen en risicovolle activa aantrekkelijker maken.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.