Invesco: Handelsstrategie VS heeft weinig kans op succes

Er is geen overtuigende reden waarom China concessies zou doen aan de Verenigde Staten, stelt Kristina Hooper, Chief Global Strategist van vermogensbeheerder Invesco . White house officials hebben al aangegeven dat de Amerikaanse dreigingen in de nakende handelsoorlog bedoeld zijn als onderhandelingsinstrument. Als je weet dat je tegenstander bluft dan ga je niet toegeven, zo analyseert Hooper.

Ze ziet nog andere redenen waarom China niet zal buigen. De Amerikanen krijgen geen steun van andere handelspartners en staan dus alleen. Tegelijkertijd zit de Chinese president Xi Jinping stevig in het zadel. De Chinese beurs (Shanghai Stock Exchange Composite Index ) is weliswaar een slordige 10% lager dan de piek in januari – grotendeels terug te voeren op de vrees voor een handelsoorlog – maar in het algemeen hebben Chinese burgers niet een groot deel van hun vermogen op de aandelenmarkt belegd.

‘Ik zeg niet dat de VS verkeerd zit met het bestrijden van schendingen van intellectueel eigendomsrecht’, benadrukt Hooper. ‘Maar de gekozen aanpak lijkt een geringe kans op succes te hebben.’ Dat is volgens de strateeg vooral gevaarlijk omdat China op andere manieren kan terugslaan, bijvoorbeeld met een waardevermindering van de eigen munt. Peking kan ook de aankopen van Amerikaanse staatsobligaties terugschroeven of zelfs treasuries verkopen.

Voorlopig daalt de Amerikaanse rente juist, doordat beleggers veilige havens opzoeken. Is een risk off-houding gerechtvaardigd? Hooper denkt van niet. Ondanks enkele teleurstellende macrocijfers blijft er sprake van een gezonde economische groei, en een ondersteunend monetair beleid.