Columbia Threadneedle: Rente in VS, VK en eurozone daalt begin volgend jaar weer

De rente in de Verenigde Staten zal begin 2024 weer dalen en kort daarna ook in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk. Die renteverlagingen zullen veel groter zijn de dan de markt momenteel verwacht. Dit zegt Steven Bell, hoofdeconoom bij Columbia Threadneedle Investments, in zijn wekelijkse commentaar.

“Het lijkt vreemd om over renteverlagingen te spreken net nadat de ECB deze weer heeft verhoogd en ook de Bank of England zal later deze week het rentetarief verder verhogen. En ook een nieuwe rentestap van de Federal Reserve later dit jaar is niet uitgesloten,” aldus Bell.

Maar volgens de econoom heeft de rente in zowel de VS, de VK en de eurozone de piek bereikt, of is daar dichtbij. “Zodra de inflatie gestaag richting de beoogde 2% gaat, zullen de centrale banken het beleid wijzigen.”

Hoe het monetaire beleid zich ontwikkelt hangt ook grotendeels af van de werkloosheid. “De werkloosheid in het VK, de VS en de eurozone is momenteel heel erg laag. Maar ik verwacht dat deze in alle drie de economieën toeneemt. In de VS en het VK neemt de werkgelegenheid nu al af. In de eurozone is de werkloosheid historisch laag, maar het werkloosheidscijfer is een indicator die vaak achterloopt en andere data wijst erop dat de eurozone al in een recessie zit. De werkloosheid zal daar binnenkort ook gaan stijgen.”

“De rentedalingen gaan komen en zullen aanzienlijk zijn. Veel groter dan de markt momenteel heeft ingeprijsd. Het blijkt moeilijk om de inflatie te bestrijden, veel moeilijker dan menigeen dacht. Maar het tij is gekeerd en binnenkort kunnen we de overwinning vieren,” aldus Bell.