Nederlandse Purchasing Managers Index op laagste niveau sinds 2003

De NEVI DPA Purchasing Managers Index (PMI) is een samengestelde index die ontworpen is om een algemeen beeld van economische activiteiten in de verschillende industrieën te verkrijgen. Een score van de PMI onder de 50, geeft een daling en boven de 50 een stijging, wat een groeiende economie aanduidt. Hoe groter het getal afwijkt van de 50, hoe groter de veranderingen zijn in de index.De PMI daalde van 48.3 in september naar 45.3 in oktober. Dit is het laagste cijfer sinds 2003 en wijst erop dat de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse productiesector een aardige achteruitgang hebben meegemaakt.Hieronder zijn drie indices uitgelicht.Productie Index

De productie index, die seizoensmatig wordt aangepast, zag de sterkste daling van de productieomvang bij Nederlandse producten sinds juni 2003. Van 50.6 in september daalde het naar 47.5 in oktober. Het gevolg van de daling in de productieomvang lag vooral in de verslechtering van de marktomstandigheden in het binnen- en buitenland.

Bron: www.nevi.nlVerkoopprijs index

In de maand oktober zijn de verkoopprijzen in de Nederlandse productiesector het minst gestegen in de afgelopen drie jaar. De index staat nu op 53.6 punten wat op een meer gematigde inflatie wijst dan in de afgelopen jaren. Redenen voor de minder grote inflatie zijn de lagere prijzen voor een aantal producten en de druk om concurrentie voor te blijven in een slappe markt.

Bron: www.nevi.nlInkoopprijs index

In oktober zijn de gemiddelde inkoopprijzen gedaald en dit is voor het eerst sinds juli 2005. De inkoopprijs index daalde met 14 punten en noteerde hierdoor met 48 punten een lichte deflatie in de maand oktober.


Bron: www.nevi.nl