Federal Reserve stimuleert Amerikaanse economie met 800 miljard dollar

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve heeft besloten een nieuw programma op te stellen waarbij in totaal 800 miljard dollar in de Amerikaanse kredietmarkt wordt gepompt. Van de 800 miljard dollar wordt 600 miljard dollar besteed aan de koop van dubieuze hypotheekgerelateerde producten. De FED gaat de resterende 200 miljard dollar besteden in de verstrekking van consumentenkrediet. De Federal Reserve hoopt hiermee de Amerikaanse economie extra te stimuleren.



Maatregelen


Door de maatregelen van de Federal Reserve hoopt men dat consumenten, huizenbezitters en kleine ondernemers gemakkelijker aan krediet kunnen komen. De kredietcrisis heeft ervoor gezorgd dat banken argwanend zijn richting mensen met het verstrekken van leningen en hypotheken.



“Nu de economie verzwakt, is het uitermate belangrijk dat er leningen beschikbaar komen voor de consument”, aldus Minister van Financiën Henry Paulson.



In totaal zal de Federal Reserve 800 miljard dollar in de Amerikaanse economie pompen waarvan 200 miljard dollar gereserveerd wordt om consumentenkrediet te verstrekken zodat het verkrijgen van een lening voor een studie of auto gemakkelijker gemaakt wordt.



Woningmarkt


600 miljard dollar is het bedrag dat de FED gaat besteden aan het opkopen van waardepapieren en schulden afkomstig van de Amerikaanse hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac. Door het aflossen van de schulden van Fannie Mae en Freddie Mac hoopt de FED de Amerikaanse huizenmarkt te kunnen stimuleren waardoor de markt weer aantrekt.



Krimp


De Amerikaanse economie is het afgelopen kwartaal met 0,5% gekrompen op jaarbasis. Het cijfer komt geheel in lijn met de verwachting van economen en analisten. Eerder ging het ministerie van Handel uit van een krimp van 0,3%. De Amerikaanse economie heeft sinds de aanslagen van 9/11 niet zo’n sterke krimp van de economie meer gezien. Analisten gaan er vooralsnog vanuit dat de krimp van de Amerikaanse economie nog heftiger zal zijn als destijds.



In het tweede kwartaal van 2008 groeide de Amerikaanse economie nog met 2,8%, maar na het omvallen van diverse grote banken en verzekeraars zoals Lehman Brothers en AIG hebben veel consumenten producenten hun vertrouwen in de economie weg zien vloeien.