Populariteit Latijns-Amerika als handelspartner neemt toe naarmate mogelijkheden in traditionele markten afnemen

Uit onderzoek van de Economist
Intelligence Unit in opdracht van Atradius, een van de grootste kredietverzekeraars ter wereld, blijkt dat de landen van Latijns-Amerika aantrekkelijk blijven voor bedrijven die zoeken naar mogelijkheden om hun afzetmarkt uit te breiden naarmate hun traditionele markten verzadigd raken.

Meer dan de helft van de respondenten (53%) geeft aan dat hun beslissing om de opportuniteiten in deze regio te onderzoeken hoofdzakelijk is ingegeven door een vertraging in hun traditionele markten.

50% van de respondenten vermeldt druk vanwege de concurrentie op hun thuismarkt als een doorslaggevende factor.

69% van de respondenten geeft aan dat de Braziliaanse markt het belangrijkst is voor hun expansie op middellange termijn, terwijl Mexico met 48% een goede tweede is.

61% van de respondenten verwacht dat hun jaarlijkse omzet uit handel met landen uit Latijns-Amerika de volgende drie jaar met meer dan 6% zal toenemen, en 59% verwacht dat hun jaarlijkse winstgroei voor die regio tijdens dezelfde periode eveneens tot 6% kan bedragen.

Het rapport "A complex picture - investing and trading in Latin America" is het resultaat van onderzoek onder meer dan 300 bedrijven wereldwijd die momenteel zaken doen in Latijns-Amerika, of van plan zijn dit te doen. Dit is het laatste van een reeks rapporten in opdracht van Atradius om bedrijven te informeren over de kansen en risico's van de handel met groeimarkten.

Het beeld dat in het rapport van de regio wordt geschetst is niet alleen maar optimistisch - als belemmeringen voor succesvolle handel worden misdaad, corruptie en politieke instabiliteit aangehaald - maar binnen de regio worden ook verschillende landen genoemd als verwachtingsvolle prospecten om zaken mee te kunnen doen. Zowel Brazilië als Mexico hebben een krachtig, marktvriendelijk economische beleid, terwijl andere landen uit de regio - in het bijzonder Venezuela en Argentinië - nog kampen met een hoge inflatie en een vermeende politieke instabiliteit.

In het Atradius onderzoek scoren Peru en Chili beide goed met betrekking tot het algemene gemak waarmee overzeese landen er zaken kunnen doen. Deze landen zijn ook positief beoordeeld voor politieke stabiliteit, deugdelijk bestuur, goede gerechtelijke en douanediensten alsook contractgeschillen. Hoewel de respondenten erkennen dat Latijns-Amerika op korte termijn niet immuun is voor de wereldwijde vertraging, menen ze dat de vooruitzichten op middellange termijn nog steeds optimistisch zijn.

Naar aanleiding van de bevindingen van het rapport verklaart Isidoro Unda, CEO van Atradius, dat "Latijns-Amerika duidelijk veel te bieden heeft voor bedrijven die nieuwe markten zoeken om uit te breiden. Het continent heeft een jonge en groeiende bevolking die verlangt naar geïmporteerde consumentengoederen. De hervormingen van de voorbije jaren blijven bovendien bijdragen tot een verbetering van de economische en politieke stabiliteit in grote delen van de regio."

"A complex picture - investing and trading in Latin America" kan worden
gedownload vanaf de 'Publicatie' pagina op de website
http://www.atradius.be.

Bron: PRNewswire