Fortis verwacht jaar van extremen

De analisten van Ageas verwachten dat 2009 een jaar van extremen zal worden. De wereld zal te maken krijgen met een recessie, maar we hoeven niet bang te zijn voor een depressie, aldus de analisten. Volgens hen zijn er voor beleggers juist kansen.

Hoop en vrees
Volgens William de Vijlder, hoofd beleggingen van Ageas , balanceert de Amerikaanse economie tussen hoop en vrees. De Vijlder stelt dat de huizenmarkt in de Verenigde Staten moet aantrekken voordat de economie over een breder front kan herstellen. De analist stelt dat lagere huizenprijzen moeten leiden tot een stijging in de huizenverkopen.

Koopkracht
De scherpe daling van de inflatie zorgt voor hoop volgens Ageas . De koopkracht van de consumenten zal immers significant worden gestimuleerd door de lagere inflatie. De gedaalde olieprijzen drukken vooral de inflatie omlaag.

Aandelen
Analist De Vijlder stelt dat de financiële markten ook volgend jaar uitzonderlijk beweeglijk zullen blijven. De analist verwacht in de tweede helft van 2009 een voorzichtig economisch herstel, ondanks dat waarderingen al een recessie inprijzen. Ageas verwacht dat de aandelenkoersen in 2009 met minimaal 15% zullen stijgen. De analist heeft geen bijzondere voorkeur voor bepaalde aandelen. Echter verwacht hij wel een outperformance in de tweede helft van volgend jaar van de opkomende markten. Small caps zullen volgens De Vijlder niet zo goed presteren. Volgens de analist zijn infrastructuur-aandelen en fondsen die hoge duurzame dividenden uitkeren een betere keuze.

Bedrijfsobligaties
Bedrijsobligaties zijn volgens Ageas aantrekkelijker dan aandelen doordat de rente in 2009 verder zal dalen. Zorgen over in gebreke blijven van emittenten hebben de koersen van obligaties met een hoog rendement opgestuwd. Volgens De Vijlder onderstreept dit dat deze categorie de beste beleggingscategorie is voor 2009. Tot slot meldt de analist dat hij converteerbare obligaties zeer aantrekkelijk vindt.