Inflatie in Belgie naar beneden

Minister Vincent Van Quickenborne van Economische zaken heeft op 27 november bekend gemaakt dat de inflatie in België met meer dan 1,5% is gedaald ten opzichte van vorige maand. In oktober was er nog een inflatie van 4,72%. De inflatie voor november staat nu op 3,14%. De daling van meer dan 1,5% is de grootste daling van de laatste halve eeuw.

De inflatie in België stond in juli nog op 5,9% en in september nog op 5,46%. Vooral de sterke prijsdalingen van benzine, diesel en huisbrandolie is toe te schrijven aan de daling van de inflatie. De inflatie heeft nu hetzelfde niveau bereikt als het einde van het vorige jaar.

De prijzendruk neemt ook af door de verzwakkende economie. Onlangs werd door de Europese Commissie bekend gemaakt dat het vertrouwen van de Europese bedrijfsleiders en consumenten in november in bijna een kwarteeuw het laagste niveau heeft bereikt.

In november heeft de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie zeven punten verloren en staat nu op een niveau van 70,5 punten, wat het laagste niveau is sinds de meting van start is gegaan in 1985. In de Eurozone zakte de indicator met 5 punten tot een niveau van 74,9 punten, dit is het laagste peil sinds 1993.