Afscheid van Joop Bresser

De eerste dag van het nieuwe jaar begint met slecht nieuws. Joop Bresser is overleden.

Joop Bresser was jarenlang iemand met groot aanzien in de beleggerswereld. Hij was hoofd vastrentende waarden bij Delta Lloyd. Hij had een eigen, duidelijke mening op rente en obligaties, die hij prachtig uiteen kon zetten in bevlogen toespraken. Ik leerde Joop kennen in mijn werk voor FinanceTelevision (Zoom.in). Regelmatig zat hij bij mij aan tafel in de beursprogramma’s. Zijn visie was altijd opvallend en werd gevolgd door veel vaste kijkers.

Eind 2007 stond ik bij zijn afscheidsreceptie in de hoge toren van Delta Lloyd. Mijnheer Bresser ging namelijk met ‘pensioen’. Pensioen tussen aanhalingstekens, want hij gaf het begrip een totaal andere betekenis. In plaats van het rustig aan te doen, begon hij voor zichzelf als onafhankelijk rentespecialist. Weer dook zijn visie op in de media.

Na zijn pensioen maakte Joop tijd om af en toe bij mij langs te komen in mijn nieuwe baan bij Belegger.nl. Hij werkte graag mee aan de interviews voor ons videokanaal Belegger.tv. Ik zie ons nog zitten, op een bankje bij de Arena. We waaiden bijna weg en de opnames werden af en toe gestoord door geluiden van knetterende brommers en een graafmachine. Joop bleef geduldig zijn verhaal keer op keer afsteken, zodat we uiteindelijk toch een mooi eindresultaat konden plaatsen. De video ziet u hier.Op 25 augustus 2008 liet hij me per mail weten dat hij voorlopig zijn medewerking aan Belegger.nl moest staken, omdat hij zich op andere zaken moest concentreren. Er waren ernstige problemen met zijn gezondheid. Er moesten nog twee scanonderzoeken gedaan worden, daarna zou hij horen hoe het verder moest. Toen ik drie weken later belde om te informeren hoe het ging, vertelde Joop dat hij niet lang meer te leven had. Dat was wel het laatste dat ik verwacht had. Het kuchje in zijn keel, dat al maanden opspeelde, bleek bij zijn ziekte te horen. We verbaasden ons samen over dit verschrikkelijke bericht. Joop was 62, rookte niet en was altijd fit.

Joop heeft mij, met al zijn ervaring en kennis, veel geleerd over beleggen én over het leven.
Omdat ik groot ontzag had voor zijn deskundigheid, heb ik er erg lang over gedaan om mijnheer Bresser met Joop aan te spreken. Tot en met de laatste keer versprak ik me regelmatig met een ‘u’. Mijnheer Bresser, ik ga u missen. We wensen uw vrouw, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Bron: Belegger.nl
Janneke Willemse is hoofdredacteur van Belegger.nl en schrijft deze column op persoonlijke titel.