SNS is terughoudend voor aandelen

SNS Securities predikt terughoudendheid voor aandelen. ‘De onzekerheden zijn dermate groot dat we in onze asset-allocatie aandelen niet willen overwegen, ondanks dat ze volgens de meeste maatstaven aantrekkelijk gewaardeerd zijn’.

Het effectenhuis wijst er op dat aandelenmarkten normaal gesproken op de economie vooruitlopen, maar ‘murw geslagen beleggers zullen sceptisch zijn en langer dan normaal de kat uit de boom willen kijken’.

SNS Securities stelt dat de aandelenmarkten zich in januari niet hebben kunnen herstellen. Daarnaast is er alle reden om voorlopig voorzichtig te blijven, nu de economieën wereldwijd in een vrije val terecht zijn gekomen.

Desondanks gaat SNS nog steeds uit van een recessiescenario, en niet van een deflatie-of depressiescenario, waarbij de economieën uiteindelijk stabiliseren. ‘Te beginnen later dit jaar bij de Verenigde Staten.’

De neerwaartse risico’s rond zo’n scenario zijn echter buitengewoon groot. De primaire voorwaarde voor stabilisatie is dat de kredietverlening weer op gang komt. ‘De maatregelen tot nu toe hebben niet veel geholpen en het is nog niet duidelijk hoe in de VS de nieuwe regering vervolg zal geven aan het bestrijden van de bankencrisis.’

Daarnaast is het ‘erg ongewis’ of en wanneer de fiscale stimuleringsmaatregelen effect zullen gaan sorteren. De effecten van infrastructurele projecten laten vaak lang op zich wachten en de belastingverlagingen worden mogelijk grotendeels niet aangewend voor bestedingen, maar opgespaard.

Een andere 'zorgelijke ontwikkeling' is dat overal door overheden maatregelen worden genomen om de eigen economieën af te schermen. Bij een wijdverbreid protectionisme zou de wereldeconomie nog verder van huis raken.

Bron: Belegger..nl