We gaan iets nieuws beginnen!

Morningstar is inmiddels in Nederland vrij bekend, niet in de laatste plaats met onze sterrenratings die we berekenen voor tienduizenden beleggingsfondsen. Door een tot vijf sterren geven we aan of een fonds in zijn categorie in het verleden goed of juist slecht heeft gepresteerd. In onze onderzoeken (vooral in de VS) hebben we gezien dat de sterrenrating enige voorspelkracht heeft en bovendien een hoge omgekeerde samenhang vertoont met kosten. Hoe hoger de kosten van een fonds, hoe lager – in veel gevallen – de rating.

We hebben altijd gesteld dat een belegger verder moet kijken dan de sterrenrating en niet voor niets hebben we op onze website u altijd zo goed mogelijk geïnformeerd over beleggingsfondsen door middel van honderden additionele datapunten en artikelen over onder andere kosten, rendementen en de inhoud van de portefeuille.

Vanaf vandaag willen we nog een stap verder gaan door naast de kwantitatieve sterrenrating ook een kwalitatieve rating te introduceren. Onze 28 fondsanalisten in Europa en Azië – waarvan er vijf vanuit Nederland werken – bestuderen de gegevens uit onze database, zoeken additionele informatie, interviewen fondsbeheerders en schrijven uiteindelijk een rapport waarin een fonds wordt beoordeeld. We gaan daarbij veel verder dan het alleen kijken naar rendementen en of kosten, maar vormen ons een totaalbeeld van het fonds. Overigens werken er bij Morningstar wereldwijd enkele honderden analisten op alle werelddelen die zowel beleggingsfondsen als aandelen analyseren en die op diverse deelgebieden samenwerken.

We gebruiken bij onze beoordelingen van beleggingsfondsen een model met vijf Pijlers: People, Process, Parent, Performance en Price. We beoordelen de fondsbeheerders, de processen en technieken die ze gebruiken, de organisatie waarvan zij deel uit maken, kijken naar de relevante rendementen en risico’s uit het verleden en – heel belangrijk – wat de belegger voor het vermogensbeheer moet betalen. We geven uiteindelijk een advies of en voor welke belegger een fonds geschikt is en geven een fonds een rating van: Elite, Superior, Standard, Inferior of Impaired.

Onze analisten beoordelen de fondsen onafhankelijk en bepalen zelf – op basis van interesse van beleggers – welke fondsen een rating zullen krijgen. Het zullen zowel grote, als kleine fondsen zijn. De ratings zijn er voor beleggers en adviseurs en niet om de fondshuizen een plezier te doen. U zult bij Morningstar dus ook fondsen voorbij zien komen die een moeilijke tijd doormaken en of een slechte rating van ons krijgen.

Uitgebreide, vooral Engelstalige rapporten zullen professionele beleggers en adviseurs kunnen vinden in onder andere Morningstar Direct. Uiteindelijk zullen we meer dan 3000 fondsen gaan beoordelen. Maar we zullen particuliere websitegebruikers uit Nederland zeker niet overslaan en zullen onze opinies ook in de Nederlandse taal aanbieden op Morningstar.nl en daarbij ook de rating van een fonds publiceren. De komende maanden zullen we onze dekking van fondsen die voor de Nederlandse markt relevant zijn steeds verder uitbreiden.

Een tabel met fondsen en hun kwalitatieve ratings vindt u nu alvast hieronder. Over veel van deze fondsen hebben we al gepubliceerd op onze website, over andere zullen we de komende tijd publiceren.

Met de Morningstar Qualitative Rating – waarin ongekend veel kennis en ervaring wordt verwerkt breiden we onze dienstverlening naar beleggers verder uit.

Freddy van Mulligen is hoofd research van Morningstar Nederland. Hij waardeert uw commentaar, maar kan geen specifieke adviezen over fondsen of portefeuilles geven. Auteurs kunt u bereiken via de Analisten feedback.