ECB laat rente onveranderd

Donderdagmiddag maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend de rente in de eurozone onveranderd op 2% te laten. Dit werd reeds verwacht door analisten. De Bank of Engeland daarentegen maakte dezelfde dag bekend de rente te verlagen met 0,5% tot 1%.


Rente onveranderd
ECB-President Jean-Claude Trichet liet tijdens het rentebesluit in januari al ontvallen dat de rentevergadering voor februari geen belangrijke zou zijn. Destijds gaf Trichet al aan dat het volgende rentebesluit in maart zou worden genomen. Sinds oktober is de rente stapsgewijs teruggebracht. In vier stappen werd de rente verlaagd met 2,25%. De algemene verwachting is dat de rente nog tot 1,25% zal worden verlaagd. De lagere rente moet ervoor zorgen dat de afzwakkende economieën in Europa weer opkrabbelen.

De inflatie in de eurozone daalde in januari tot 1,1 procent, het laagste niveau in bijna tien jaar tijd. In december was de inflatie nog 1,6%. De president van de ECB verwacht in de tweede helft van 2009 wel weer een hogere inflatie. De rente laten zakken tot nul, waartoe de Federal Reserve , de Amerikaanse tegenhanger van de ECB, eerder overging, is niet gepast voor de eurozone aldus Trichet. Hij sluit echter niet uit in maart een renteverlaging door te voeren.

Wel omlaag
De Britse centrale bank, de Bank of England, kondigde donderdag aan wél de rente te verlagen met 0,5% tot 1%. Ook dit was vooraf verwacht. In januari verlaagde de BoE ook al de rente van 2% naar1,5%. Door de recente renteverlaging staat de rente in Groot-Brittannië op het laagste niveau ooit. Analisten sluiten niet uit dat het rentetarief in de komende maanden nog verder zal worden verlaagd. Er bestaat echter ook twijfel of de gehanteerde methode wel het gewenste effect zal hebben op de economie en deze daadwerkelijk zal stimuleren. Sommige deskundigen verwachten dat de overheid binnen afzienbare tijd genoodzaakt zal zijn om geld te gaan persen om de vraag op te voeren.