AEA ziet nog geen bodem

Dinsdagmiddag maakte de brancheorganisatie van Europese luchtvaartmaatschappijen AEA (Asociation of European Airlines) bekend dat het dieptepunt van de crisis in de luchtvaartsector nog niet bereikt is. In 2007 vervoerden de leden van de AEA bijna 366 miljoen passagiers. Dit is ruim 5 miljoen minder dan in 2007.

Nog geen bodem
Volgens AEA-ectretaris-generaal Ulrich Schulte-Strathaus heeft de sector slechts 3 maal in de afgelopen 25 jaar dergelijke cijfers geconstateerd. Schulte-Strathaus:” ''Na de kernramp in Tsjernobyl en de Amerikaanse aanvallen op Libië in 1986, na de eerste Golfoorlog in 1991 en na de aanslagen in de Verenigde Staten in 2001.''

Schulte-Strathaus vervolgd:''We hebben geen enkele reden om aan te nemen dat we ook maar in de buurt zijn van de bodem van de cyclus'', waarschuwde Schulte-Strathaus. Toch zal de sector volgens hem niet snel om overheidshulp vragen. ''We gaan niet meedoen met het steunplannencircus'.'

Traffic update januari – december 2008


In de bovenstaande tabel is waar te nemen dat de resultaten van Air France-KLM en Air France-KLM zijn gesplitst. Air France-KLM vervoerde 0,1% meer passagiers vervoerde ten opzichte van het jaar daarvoor, waar Air France-KLM het aantal passagiers zag toenemen met 2,8%. De Britse concurrent British Airways Plc zag zijn passagiersaantallen dalen met 3,4%. Tot slot zag het Duitse Lufthansa het aantal passagiers stijgen met 0,9%.

Grootste daler was het Italiaanse Alitalia. Na alle moeilijkheden die het concern tegenkwam in 2008 zag het onder aan de streep het aantal passagiers dalen met 26,1%. De grootste stijger van 2008 was het Sloveense Adria Airways met een toename van 16,7%.