Dubai staat niet garant voor Dubai World

De overheid in Dubai staat niet garant voor de schulden van haar belangrijkste investeringsvehikel Dubai World. Dat zei het hoofd van het ministerie van Financiën, Abdulrahman al-Saleh, maandag in een gesprek met de staatszender Dubai Television.

Volgens Abdulrahman al-Saleh was bij de oprichting van Dubai World al besloten dat de overheid niet garant zou staan, hoewel het investeringsvehikel eigendom is van de overheid. ,,Het bedrijf heeft op deze basis gehandeld met andere partijen.''

De topbestuurder wees er ook op dat Dubai World in het verleden financiering heeft geregeld ,,gebaseerd op zijn zakelijke positie en de haalbaarheid van projecten''. ,,De media gooien nu Dubai World en de overheid door elkaar.''

Saneren
Dubai World maakte vorige week bekend zijn schuldeisers voorlopig niet meer te betalen. De bedoeling is om eerst de schuldenlast van 59 miljard dollar te saneren. De mededeling heeft wereldwijd voor onrust gezorgd op de financiële markten.

Abdulrahman al-Saleh noemde maandag de reactie op de financiële markten ,,overdreven en onverdedigbaar''. Hij benadrukte dat het besluit om schuldbetalingen op te schorten correct was en in het belang van alle partijen op de lange termijn.

Op de beurs in Dubai daalden maandag de aandelenkoersen met ruim 7 procent. De beurs in buurland Abu Dhabi ging 8 procent onderuit. De beursvloeren in beide staten waren vorige week vanwege feestdagen enkele dagen gesloten.

ANP