Herstel lijkt nabij, maar waar moeten beleggers zich nu dan zorgen over maken?
Met de stijgende consumentenprijsindex ziet het ernaar uit dat er in ieder geval geen sprake is van deflatie. Wel zou de belegger dus rekening moeten houden met inflatie. Het wordt namelijk één van de belangrijkste indicators voor beleggers voor het jaar 2010, aldus Fidelity International.
Vele beleggers zijn namelijk bang dat de inflatie weer zal toenemen zoals het deed in de jaren ‘70. De inflatie noteerde in de Verenigde Staten op zijn hoogst op 9,4% en voor Nederland was de inflatie 10,6%. Beide pieken werden behaald in het jaar 1975. Deze beleggers zijn daarom ook al gauw geneigd hun portefeuille ‘inflatie-proof’ te maken.
Echter zijn er ook beleggers die zich niet druk maken over de inflatie, omdat zij denken dat de inflatie niet zo een groot onderwerp zal worden voor het jaar 2010. Hoewel deze beleggers wel hun opties open houden mocht het wel zo zijn.
Het is nu afwachten op wie er nou gelijk heeft en in de tussentijd zal elk teken dat de inflatie zal beïnvloeden goed bestudeerd worden.
Te veel geld, te weinig aanbod
Gedurende de recessie en financiële crisis hebben we geconstateerd dat de hoeveelheid geld dat in de economie door de overheden gepompt werd aanzienlijk is gegroeid als gevolg van de dalende productie. Ook werd er verwacht dat de vraag naar producten sterk omlaag zou gaan.
De maatregelen de rente te verlagen tot rond de 0% is volgens Fidelity riskant, omdat het effect daarvan nog niet getoetst is. Zowel deze maatregel als het besluit om meer geld uit te brengen op de markt, om een depressie zoals in de jaren ’30 te voorkomen, wordt gezien als een short-term oplossing. Menig analist vrezen nu dat de inflatie voor de komende jaren hoog zal uitkomen.
Maar, in de tijd van de grote depressie en in Japan in de jaren ’90, hadden de overheden daarentegen weer te snel gehandeld. De overheden keerde de getroffen maatregelen te vroeg terug waardoor de economie juist nog zwakker werd. De politiek legt meer druk op het onderwerp, zodat dezelfde fout niet gemaakt wordt.
De risico’s herkennen voordat het te laat is
Nu is de vraag natuurlijk hoe je als belegger de inflatie kan meten en aanpassen aan je portfolio. Er zijn veel factoren die de inflatie kunnen beïnvloeden. De meest voorkomende maatstaven voor de consumentenprijsindex zijn dan gas-, water-, elektriciteitskosten en voedselkosten. Maar, andere indicators zullen ook gebruikt moeten worden zoals productiekosten die worden doorgegeven aan de consumenten. Denk daarbij aan olieprijzen, in 2009 waren de olieprijzen meer dan verdubbeld.
Nu de economie nog zwak is en de werkloosheid relatief hoog, zullen de salarissen bij de werknemers ongeveer gelijk blijven. Maar, als de vaste lasten van deze werknemers zullen stijgen doordat bijvoorbeeld gas- en elektriciteitskosten, als gevolg van stijgende olieprijzen, omhoog gaan, zullen de werknemers ongetwijfeld een loonsverhoging eisen. Waardoor de inflatie nog meer zal uitlopen.
Daarnaast zijn er nog factoren vanuit het buitenland die de inflatie beïnvloeden. Denk daarbij aan de koersverhouding tussen de euro en de dollar.
Analisten van Fidelity zijn er echter van overtuigd dat de inflatie voor het jaar 2010 rond 1,5% zal zitten. Wel verwachten zij dat de grondstofprijzen blijven stijgen, wat eventueel dus de inflatie kan laten stijgen. In dit geval zal de inflatie stijgen naar 2,5% volgens de analisten. Aan de andere kant, als de economie zwak blijft, zal de inflatie rond de 0% blijven.
Beleggingsstrategie
Er zijn meerdere mogelijkheden om je portfolio te hegden tegen inflatie. Het meest logische is dan ook natuurlijk om een inflatie-gelinkte-fonds te bemachtigen. Daarnaast kunnen beleggers hun portfolio beschermen door in grondstoffen zoals olie en goud te beleggen, aangezien die vaak goed presteren in zulke omstandigheden. Tot slot kunnen beleggers nog beleggen in bedrijven die zelf deze grondstoffen beleggen of produceren. Maar als de economie zich verkeert in omstandigheden als hoge inflatie, zullen alle bedrijven over het algemeen slecht presteren.
Voor beleggers die denken dat inflatie niet zo een groot onderwerp zal worden in 2010, maar wel hun portfolio willen aanpassen wordt er aangeraden om te kijken hoe je je vermogen zou kunnen verspreiden (verschuiven) over (naar) andere bedrijven. Voor de anderen wordt er aangeraden in één van de boven genoemde opties te investeren.
Één ding is in ieder geval zeker, het onderwerp inflatie zal nog voor lange tijd een hot topic zijn.