Much ado about nothing: oliereserves rond Falklands zijn moeite niet waard
De geruchten als zouden olieboringen in de buurt van de Falklandeilanden succesvol zijn, blijken niet waar. Desire Petroleum, een van de vier bedrijven die naar olie zoeken in het Falklandbassin - zag de waarde van zijn beursaandeel gisteren in één dag halveren nadat het bekend maakte niets meer te hebben gevonden dan ‘kleine reserves met olie van slechte kwaliteit'.
Die aankondiging bevestigt eerdere onderzoeken zo'n 12 jaar geleden, waar naast Royal Dutch Shell nog verschillende bedrijven aan deelnamen en die concludeerden dat er gas, noch voldoende olie aanwezig was om een commerciële exploitatie te overwegen.
Desire had die rapporten steeds tegengesproken en sprak van reserves van zo'n 3,5 miljard vaten en meer dan 9 biljoen m² gas, wat van de regio potentieel het grootste olieveld na Saoedi-Arabië maken zou. In 2007 had Desire tegenover de BBC nog gezegd dat de reserves van de Falklandbewoners de rijkste mensen ter wereld zouden maken, met een grotere rijkdom per inwoner dan pakweg Dubai.
Toch geven analisten de hoop niet op en waarschuwen ze voor overdreven pessimisme. ‘Dit was een eerste test bij een reeks van zes potentiële oliebronnen,' zegt Alan Sinclair, een analist bij investeringsbank Seymour Pierce.
Argentinië heeft nog niet gereageerd op het nieuws. Vorige maand beval de Argentijnse president Christina Kirchner alle schepen met bestemming de Falklandeilanden eerst toestemming te vragen om door de Argentijnse wateren te varen. Die maatregel volgde op toenemende irritatie in Argentinië over de Britse plannen om te boren naar olie in de wateren rond de Falklands, een groep eilanden die in 1982 het toneel was van een oorlog tussen beide landen. Argentinië viel toen de Falklands binnen, waarna de Britse regering Thatcher op een militair conflict aanstuurde. Honderden Britten en Argentijnen lieten toen het leven. 72 dagen later hadden de Britten de eilanden heroverd.
Maar een gewapend conflict tussen beide landen lijkt voorlopig van de baan.