BIS: interesten op staatsschuld Groot-Brittannië zullen oplopen tot 27% van bbp

De Bank for International Settlements (BIS), een organisatie die internationale monetaire en financiële samenwerking nastreeft en optreedt als bank voor de nationale centrale banken, waarschuwt Groot-Brittannië dat veel ingrijpendere besparingsmaatregelen nodig zijn dan degene die vandaag door de regering Brown worden overwogen indien het land wil vermijden dat zijn economie wordt verpletterd door de last van interestbetalingen die verschuldigd zijn op de steeds toenemende staatsschuld.

De interesten op de staatsschuld zouden tussen vandaag en 10 jaar oplopen van 5% tot 10% van het bbp, maar tegen 2040 zouden die intresten niet minder dan 27% van het bbp opslorpen. Ter vergelijking: de BIS-voorspellingen voor Griekenland zijn gunstiger dan die voor het Verenigd Koninkrijk.

Analisten voorspellen weinig goeds voor het Verenigd Koninkrijk. Het tekort op de handelsbalans loopt op, de staatsschuld is astronomisch en de twee belangrijkste troeven van het land, Noordzee-olie en de status van de City als financieel wereldcentrum, raken gemarginaliseerd.

'De Britse regering heeft, net als de VS, absurd veel geld geleend. Zowel de VS als Groot-Brittannië hebben in feite hun kruit al verschoten. Eigenlijk rest hen vandaag enkel nog de drukpersen,' aldus superinvesteerder Jim Rogers .

Express.be