Affaire Goldman Sachs veroorzaakt nieuwe financiële crisis
Het vertrouwen in financiele instellingen staat op het punt opnieuw een flinke klap te krijgen, nadat bekend werd dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is beschuldigd van grootschalige fraude. De bank zou risicovolle hypotheekproducten aan investeerders hebben verkocht, goed wetende dat de markt op instorten stond. De zaak is de aanloop naar nog veel meer, zeggen critici, die door de aanklacht enkel bevestigd zien wat ze al lang wisten: Wall Street bestaat uit een handvol criminelen, die de spelregels manipuleren om zelf miljarden dollars te kunnen verdienen.
De zaak komt er op een moment waarop overheden verplicht worden na te denken over meer regulatie om definitieve hervormingen in de financiele markten te kunnen doorvoeren. Dat de crisis weinig heeft veranderd aan de manier waarop banken handelen, bleek vorige week uit uitspraken van de Amerikaanse zakenman, filantroop en publicist van Joods-Hongaarse afkomst, George Soros . De methodes waarmee de financiële crisis van 2008 werden opgelost verschillen amper van de methodes die die crisis hebben veroorzaakt,' aldus Soros.
Achttien maanden nadat de Amerikaanse staat het financiële systeem moest redden, is het nog altijd onduidelijk hoeveel geld er verloren is gegaan. Maar ook de situatie van de Europese banken is allesbehalve duidelijk. Analysten vrezen dat vele Europese banken hun verliezen nog niet volledig hebben bekendgemaakt. Ook de leningen aan de bedrijfswereld blijven krimpen.
De affaire Goldman krijgt wellicht een globale staart, nu ook Duitsland overwwegt om klacht in te dienen omdat Duitse banken massaal giftige hypotheken van Goldman Sachs kochten en Berlijn daarna voor de problemen moest opdraaien. Ook Londen beraadt zich over gerechtelijke stappen. Sommigen spreken van een nieuwe financiele crisis. De top van Goldman Sachs noemt voorlopig alle beschuldigingen 'ongegrond'.