ECB verstoort relatie tussen autoriteiten

Tom Sargent en Neil Wallace hebben in het verleden een rapport geschreven over het monetaire en fiscale beleid. In het rapport is de relatie tussen beide beschreven en komt het neer op drie variabelen. 1:De level van de short-term real interest rates die gehandhaafd worden door de monetaire autoriteiten. 2: De groei van de economie. En 3: de groeimogelijkheden in de financiële markten die gehandhaafd worden door de fiscale autoriteiten.

Tegenstrijdige verhoudingen
Volgens de twee economisten is het onmogelijk voor het monetaire beleid om de short-term interest rate hoger uit te laten komen dan de groei van de GDP van het land als de autoriteiten bij het fiscale beleid een hoger groeipercentage probeert aan te houden van de GDP in verhouding tot de real GDP.

Ondertussen kwamen Volcker en Reagan tot de conclusie dat of het monetaire beleid zich minder moet betrekken bij de groei van de economie of dat het fiscaal beleid harder op moet treden. En ook zij kwamen tot de conclusie dat de twee tegenstrijdig zijn.

Succesvolle relaties
In het verleden (jaren ‘80 en ’90) heeft de Verenigde Staten succesvol de inflatie weten laag te houden doordat Reagan, Bush en Clinton de belasting verhoogd hebben. Na deze periode had de FED succesvol de deflatie weten aan te vechten. In beide gevallen waren de twee autoriteiten op verschillende niveaus betrokken, waardoor ze deze problemen succesvol aan konden gaan.

Minder betrokkenheid bij de ECB
Over de afgelopen 30 jaar is de relatie tussen deze twee autoriteiten het onderwerp geworden onder menig analist en belegger. Echter meldt PIMCO dat de ECB het verkeerd aanpakt en deze relatie verstoort. Volgens Paul McCully, analist bij PIMCO, had de ECB voor de problemen nog niet zo snel moeten ingrijpen en was het verstandiger geweest als de bank zich er minder mee zou betrekken. McCully meent dat de ECB op dezelfde conclusie zou moeten gaan komen en dat de relatie tussen het monetair en het fiscaal beleid hierdoor ongestoord verder zou kunnen gaan, wat uiteindelijk zal resulteren naar sneller herstel in de Eurozone.