YouTube wint rechtszaak tegen Viacom

De rechtzaak tussen YouTube en Viacom uit 2007 is eindelijk opgelost. YouTube komt als winnaar uit de strijd, zo heeft het in een verklaring gezegd op het bedrijfsblog.

Viacom is eigenaar van onder andere MTV Networks, Nickelodeon, Comedy Central en filmmaatschappij Paramount, en zegt vele tienduizenden videoclips en andere filmpjes op Youtube te hebben aangetroffen waar het de rechten van bezit. Volgens Viacom werden er willens en wetens filmpjes op Youtube geplaatst waarop copyright berustte. Viacom eiste daarom 1 miljard dollar van Alphabet .

Alphabet verdedigde zich tegen de claim door te verwijzen naar het 'safe harbor'-principe, dat steltt dat websites niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor materiaal dat gebruikers posten, als ze adequaat reageren op klachten van rechthebbenden. Viacom meende dat dat principe niet op Alphabet van toepassing zou zijn, omdat het copyrightschending bewust door de vingers zou zien. Een federale rechter in New York verwees de claim dan ook naar het rijk der fabelen.

"Dit is een belangrijke overwinning, niet alleen voor ons, maar ook voor de miljarden mensen over de hele wereld die gebruik maken van het web om te communiceren en ervaringen met elkaar te delen," schrijft YouTube.

De kans bestaat dat Viacom in hoger beroep zal gaan, daarmee kan het nog een aantal jaar duren voordat deze zaak eindelijk afgelopen is.

Express.be