Euro uit dal, aandelen blijven neerwaarts en herstel goud

In een researchrapport van het Deense Saxo Bank van deze morgen wordt een korte update gegeven over de aandelenbeurzen, valuta en goud. De analisten zijn positief over de Euro en zien de munt doorstijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het optimisme wordt breed in de markten gedragen zo wordt geschreven. Als koersdoel voor de Euro wordt 1,28 USD genoemd.

Aandelenmarkten omlaag
De beurzen sloten vrijdag met een kleine min door gemengde macrocijfers. Vrijdag stond vooral in het teken van de Non Farm Payrolls (slechter) en de werkloosheid (positiever). De markt vond een kleine opleving in het werkloosheidcijfer maar begreep al snel dat de daling kwam door een lagere participatiegraad en zeker niet door banengroei. De Non Farm payrolls was deze maand negatief, hetgeen zeker aangeeft dat ook de Amerikaanse economische groei vertraging oploopt.

Er was wel sprake van banengroei in de private sector, die overigens lager uitviel dan de analisten hadden verwacht. De fabrieksorders vielen juist weer tegen en daalden met 1,4%. De automobiel en mijnbouw sectoren waren de winnaar van de dag terwijl de technologiesector en de gezondheidszorg de dalers waren. De autoverkopen lijken aan te trekken en zorgen hiermee voor een sterkere sector. In de gezondheidszorg was het Sanofi-Aventis die de sector naar beneden trok toen men aankondigde bezig te zijn met een 20 mld. euro overname in de VS. De Dow Jones index verloor vorige week 4,5%.

Spreads lopen terug
Het Europese staatspapier had een redelijke week door de vlucht uit risico naar staatsleningen. Ook de spreads zijn nu iets teruggelopen; Italië betaald +143 (-7)punten, Spanje +194 (-7) en Griekenland +762 (-20). De effectieve rente op de Duitse 10 jaar ligt nu op 2.57% (onveranderd).

Omdat de VS vandaag gesloten blijft verwachten we een rustige dag. In Europa komen er nog PMI-cijfers en detailhandelsverkopen, maar van beiden verwachten de analisten van Saxo Bank geen grote impact.

De trends blijven onveranderd negatief en geven nog geen signaal voor enige verbetering. Wel zijn we nu op grote steunniveaus uitgekomen in de S&P 500 maandgrafiek op 1010 en 295 voor de AEX . De beschermingsconstructies op de portefeuilles dienen op 100% gehouden te worden” zo schrijven de analisten.

Licht herstel goud verwacht
De recente daling van de goudprijs vorige week zou een goed instapmoment kunnen zijn aldus Saxo Bank. De analisten voorzien daarom ook een rit naar de 1225 dollar per ounce. Over de olieprijs zijn de analisten negatiever, de top hiervan ligt op de 74,50 dollar en de bodem rond de 70 dollar zo besluiten de analisten.