'Venezolaanse oliereserves dubbel zo groot als die van Saoedi-Arabië'

In een nieuwe schatting die door de US Geological Survey is opgemaakt worden de Venezolaanse oliereserves in de zogenaamde Orinoco regio bijgesteld tot dubbel de totnogtoe geschatte hoeveelheden. Dat zou betekenen dat het Zuid-Amerikaanse land dubbel zoveel oliereserves bezit als Saoedi-Arabië, ‘s werelds grootste olie-exporteur. Volgens de geologen zou de Orinoco-gordel tot 500 miljard vaten kunnen bevatten, waarbij een vat 159 liter olie bevat.

De nieuwe schatting overtreft de meest optimistische schattingen van Venezuela’z omstreden president Hugo Chavez. Het Venezolaanse staatsbedrijf Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) weigert commentaar op de schatting te geven. Een voormalig bestuurslid van PDVSA toonde zich sceptisch over de nieuwe schattingen, omdat het US Geological Survey rekent met een opbrengstpercentage van 40 à 45%, terwijl PDVSA dat opbrengstpercentage op 25% houdt.

Venezuela heeft vandaag de grootste oliereserves buiten het Midden-Oosten. Saoedi-Arabië heeft 260 miljard vaten aan bewezen reserves.

Express.be