Amerikaanse inflatie omlaag, ING verwacht nog geen renteverhogingen

Over de maand juni bleek de inflatie in Amerika voor de derde maal op rij gedaald te zijn. De meeste analisten hadden dit al voorzien zodat de impact op de financiële markten mee viel. De energieprijzen daalden met 2,9% terwijl de prijzen voor voedsel vrijwel gelijk bleven. Dit duidt er op hoe zwaar de energieprijzen wegen in het Amerikaanse inflatiemandje. Voor de analisten van ING betekent dit voor de Amerikaanse economie als geheel amper inflatiegevaar bestaat.

Voorlopig geen renteverhoging
De relatief sterke dollar en stabiele grondstoffenprijzen zouden de Amerikaanse inflatie laag kunnen houden. Ook is er weinig spanning op de arbeidsmarkt (lees: veel werkloosheid) zodat ook uit deze hoek amper inflatie verwacht kan worden. De FED zou zich al een beetje zorgen beginnen te maken gezien de recente publicaties van tegenvallende macro-economische cijfers.

Dan zou er eerder deflatie op kunnen treden zo vermoeden de analisten van ING in hun rapport. Al met al duidt dit er op dat monetaire verkrappingen pas tot na het derde kwartaal van 2011 verwacht worden door de ING analisten.