China praat euro omhoog

China bevestigde vrijdag zijn vertrouwen in de euro toen premier Wen Jiabao bevestigde dat Europa altijd een van China’s investeringsmarkten zal blijven voor ‘s lands vreemde geldreserves.

In een gesprek met de Duitse kanselier Angela Merkel, die op staatsbezoek is in China, zei Wen Jiabao dat ‘Europa zeker zijn moeilijkheden zal overwinnen’.

Een week geleden had China voor 400 miljoen euro aan Spaanse obligaties ingekocht en daarmee een einde gemaakt aan een periode van twee maanden waarin Aziaten investeringen binnen de eurozone hadden gemeden, vanwege de vrees voor een doemscenario in Europa en een mogelijke opsplitsing van de eurozone.

De uitspraken van Wen waren het sterkste signaal totnogtoe van het Chinese vertrouwen in de Europese economie sinds de aankondiging van de oprichting van het Europese noodfonds van 750 miljard euro. De munt noteerde vrijdag zelfs even boven de 1,30 dollar, de hoogste notering sinds begin mei. China’s vreemde valutareserves zijn ‘s werelds grootste en worden geschat op 2.450 miljard dollar.

Express.be