De macrocijfers over de Amerikaanse economie tonen wellicht aan dat het hoogtepunt inmiddels gepasseerd is zo oordelen de analisten van ING. Dit zou op een zwaardere tweede jaarhelft kunnen duiden. Op jaarbasis kwam het bruto-nationale product uit op 2,9%. Ook de consumentenuitgaven zijn positief en komen uit op 2,6% groei op jaarbasis. De onderstaande grafiek toont de ontwikkelingen van het Amerikaanse bruto-nationale product de ISM (Amerikaanse inkopersindex) over de afgelopen 15 jaar.
Lagere inkopersindex duidt op lagere te verwachten output
Te zien is dat er een sterk verband tussen beiden aanwezig is. De ISM-index is echter niet zo hoog als het bruto-nationale product, de analisten vermoeden dan ook dat het bruto-nationale product zal moeten gaan aftoppen. Het gedaalde consumentenvertrouwen duidt ook al deze richting op zo schrijven de analisten.
In de onderstaande grafiek worden de resultaten van de polls van de National Federation of Independent Businesses verwerkt (NFIB). De NFIB ondervraagt vooral de kleinere bedrijven voor hun outlook, te zien is dat deze nu rond de 0 bedraagt. De correlatie tussen de resultaten van deze enquete en het bruto-nationale product is redelijk fors.
Ook de toelichting van de FEB in het 'Beige Book' en Ben Bernanke zelf hebben deze verwachtinen ook al uitgesproken. De analisten voorzien een lage inflatie en achten de kans op deflatie zeer laag. Hierdoor zal het monetaire beleid ruim blijven is het vermoeden. Hierdoor zal het rendement op d 10-jaars Treasury richting de 2,90% gaan terugzakken is de verwachting.