Dollar krijgt slaag na slecht banenrapport in de VS

De dollar verliest terrein op de valutamarkten (1 euro = 1.3322 dollar) nadat in de VS de banencijfers voor juli werden vrijgegeven. Daaruit blijkt dat de VS in juli opnieuw 131.000 verloren zagen gaan, terwijl analisten hadden gerekend op een verlies van 65.000. In de privé-sector kwamen er 71.000 nieuwe banen bij, minder dan de 90.000 die analisten hadden voorspeld.

De werkloosheidsgraad bleef stabiel op 9,5 procent. De slechte cijfers zijn een gevolg van het slabakkende herstel en het einde van de tienjaarlijkse volkstelling (census), waardoor tijdelijke arbeidskrachten door de overheid werden ontslagen.

werkloosheid VS juli 2010

Ontslag topambtenaar
Verder raakte bekend dat Christina Romer, een van Obama’s economische topadviseurs, ontslag neemt. De reden van haar ontslag is niet direct duidelijk. Dat de situatie in de VS stilaan catastrofaal wordt blijkt uit de grafiek van Calculated Risk. De rode lijn onderaan geeft voor de tweede opeenvolgende maand een daling van de werkgelegenheid aan nadat eerder een zeer voorzichtig herstel was ingezet. De andere lijnen geven het herstel na vorige recessies aan.

Express.be