FED verlaagt vooruitzichten Amerikaanse economie; geen nieuwe stimulusmaatregelen

De Amerikaanse Federal Reserve zal morgen haar vooruitzichten voor de groei van de Amerikaanse economie verlagen en bekijken hoe het haperende herstel opnieuw kan worden aangezwengeld. Toch verwachten analisten niet dat de Fed zal overgaan tot nieuwe stimulusmaatregelen. Wat wel tot de mogelijkheden behoort is het herinvesteren van geld dat de Fed ontvangt uit obligaties die op vervaldatum komen.

De Amerikaanse economie raakt maar niet op dreef. Vrijdag raakte bekend dat dat de VS in juli opnieuw 131.000 verloren zagen gaan, terwijl analisten hadden gerekend op een verlies van 65.000. In de privé-sector kwamen er 71.000 nieuwe banen bij, minder dan de 90.000 die analisten hadden voorspeld. De werkloosheidsgraad bleef stabiel op 9,5 procent. De slechte cijfers zijn een gevolg van het slabakkende herstel en het einde van de tienjaarlijkse volkstelling (census), waardoor tijdelijke arbeidskrachten door de overheid werden ontslagen.

werkgelegenheid Amerika juli 2010

Analisten reken nu op een verdere daling van de dollar. Daarvan zou vooral de euro moeten profiteren nadat een aantal Europese bedrijven excellente kwartaalcijfers konden voorleggen. sinds juni is de eenheidsmunt al 12% in waarde gestegen tegenover de greenback.

Dat de situatie in de VS stilaan catastrofaal wordt blijkt uit de grafiek van Calculated Risk. De rode lijn onderaan geeft voor de tweede opeenvolgende maand een daling van de werkgelegenheid aan nadat eerder een zeer voorzichtig herstel was ingezet. De andere lijnen geven het herstel na vorige recessies aan.

Express.be