'Duits Wirtschaftswunder wordt het probleem van de eurozone'

Zijn de ijzersterke economische cijfers die Duitsland vandaag rapporteert slecht nieuws voor de eurozone? Klaarblijkelijk wel. De Duitse economie verraste in het tweede kwartaal met een groei van 2,2 procent, de sterkste prestatie sinds de hereniging in 1990. Volgens economen is Duitsland een 'klasse apart', maar net dat is geen goed nieuws voor de eurozone.

De Duitse cijfers komen daags na de aankondiging dat de Griekse economie voor het zevende kwartaal op rij kromp. De economische belangen van Duitsland en de zogenaamde Club Med-landen liggen steeds verder uit elkaar.

'Het nachtmerriescenario waarbij de volledige economie in de eurozone zou getroffen worden door een massale groeivertraging wordt steeds onwaarschijnlijker,' aldus Guillaume Salomon, een inkomensstrateeg bij TD Securities, op de zakenzender CNBC. ‘ Vòòr de introductie van de euro konden de kleine economieën hun productiviteitsproblemen wegdevalueren, maar dit is niet langer het geval.

Het nieuws uit Duitsland scherpt de tegenstellingen tussen de landen van de eurozone verder aan. De spanningen kunnen snel terugkeren. Ierland en Portugal zullen volgende week in de schijnwerpers staan.’

Ondanks het goede nieuws uit Duitsland diepen de Europese beurzen hun verliezen uit; ook de euro noteert lager dan bij de opening deze morgen.

Express.be