Recessie slaat hard toe bij Amerikaanse winkelketens

Wie wil profiteren van de (nog altijd) goedkope dollar om te gaan shoppen in de VS, moet wel even kijken of zijn favoriete retailers nog wel open zijn. De Amerikaanse modeketen Abercrombie & Fitch heeft aangekondigd nog voor het einde van dit jaar 60 vestigingen te willen sluiten, wat het totaal aantal sluitingen voor dit jaar op 71 brengt.

Ook concurrent American Eagle Outfitters sluit 28 vestigingen. Modeketen French Connection, bekend van het modemerk FCUK, sluit al zijn Amerikaanse vestigingen, op zes na. Het merk wil zijn focus verleggen naar de verkoop in grootwarenhuizen. French Connection heeft eveneens zijn 21 winkels in Japan moeten sluiten.

Het bekende luxewarenhuis Saks Fifth Avenue doet voorlopig vijf vestigingen dicht en voegt er daar naar alle waarschijnlijkheid voor eind dit jaar nog een paar aan toe.

Videoketen Blockbuster is het grootste slachtoffer van de Amerikaanse recessie en het nakende einde van het tijdperk van de videoverhuur. Na vorig jaar 374 winkels te hebben gesloten komen er daar dit jaar nog eens 500 à 545 bij.

Vorige week raakte bekend dan bekend dat de kledingketen American Apparel - ook bij ons bekend - in slechte papieren zit en het bankroet nabij is. Het bedrijf liet zelf weten dat CEO Dov Charney voorwerp uitmaakt van een klacht van een aandeelhouder en dat de Amerikaanse beurswaakhond en Justitie de rekeningen onderzoekt.

ANP