TA blijft in de prullenbak

De laatste tijd is er weer veel te doen over de eventuele levensvatbaarheid van het gebruik van technische analyse. Technische analyse komt er op neer dat koersen te voorspellen zouden kunnen zijn door sec naar het verleden te kijken. Technische analyse is ongekend populair onder vooral particuliere beleggers maar helaas blijken jaar in en jaar uit de resultaten van deze groep erbarmelijk te zijn. Of de ongekend populaire technische analyse te maken heeft met de slechte resultaten is daarom ook zeer plausibel.

TA failliet
In 2009 publiceerde Ronald Kok diverse onderzoeken over het wel en wee van de technische analyse. Hier uit bleek dat het gebruik van technische analyse totale tijdsverspilling is. Dit zorgde nogal voor wat reuring bij buitenstaanders en mede daarom gaf Kok nog diverse lezingen over het “Failliet van de technische analyse”. Waarschijnlijk gaat Kok later dit jaar nog diverse vervolg lezingen aanbieden in het land.

Onkruid vergaat niet
Desalniettemin staan de kranten de laatste dagen bol van artikelen van mensen die de technische analyse een warm hart toedragen. Dit blijkt echter vooral gestoeld te zijn op basis van commerciële perspectieven en niet op basis van academische fundamenten.

Recent wetenschappelijk onderzoek
Mede om nogmaals een keer de feiten op een rij te zetten nodigde het team van de beleggingszender Beursupdate.tv de Nederlandse econoom Dirk Gerritsen uit om naar de studio te komen. Gerritsen heeft deze zomer samen met professor Arie Buijs van de universiteiten Nyenrode en Utrecht samen het boek “Eigen Schuld” gepresenteerd. Hier gaan zij op diverse beleggingsperikelen waaronder technische analyse.

Loes Denies stelde in het interview de belangrijkste vragen over het eventuele bestaansrecht van de technische analyse. Gerritsen verworp het bestaansrecht echter resoluut omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is. Afgeleides van koersen zoals 200-daagsgemiddelden, bollinger bands, fibonacci’s etc. blijken totaal geen hulpmiddel te zijn om koersen te kunnen voorspellen.

Willekeurige koers die toevallig op kop/schouder lijkt maar ook deze kan de prullenbak in
kop schouder patroon ellende

TA is gelijk aan spelletje kop / munt

Klik hier voor het interview met Gerritsen op Beursupdate.tv . Op 18 augustus publiceerde de bekende macro-econoom Mathijs Bouman ook al een stuk met een gelijke strekking in het FD. Klik hier voor het boek “Eigen Schuld” van de auteurs Gerritsen en Buijs.

Klik hier voor het interview van Gerritsen met zakenzender BNR op woensdag 25 september.