Sluiting voor banken die economisch systeem bedreigen

Banken die het economische systeem bedreigen, moeten worden gesloten. Dat heeft Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve , gezegd tegen de commissie die de financiële crisis moet onderzoeken. Bernanke voerde daarbij aan dat de economische crisis duidelijk heeft gemaakt dat er een oplossing moet worden gevonden voor banken die zogenaamd te groot zijn om overkop te gaan. Het overnemen van deze instellingen met overheidsgelden is volgens Bernanke geen gezonde oplossing.

Bernanke
Bernanke voegde er aan toe dat de nieuwe Amerikaanse financiële regelgeving tot een grote verbetering zal leiden omdat bedrijven die het grotere economisch systeem bedreigen, zullen kunnen gesloten worden. "De banken die zogenaamd te groot zijn om failliet te gaan, waren volgens Bernanke zowel een oorzaak van de economische crisis als een hindernis voor de beleidsmakers om het probleem aan te pakken," merkt het persbureau Associated Press op. "Men moet volgens hem echter niet veronderstellen dat het in de toekomst mogelijk zal zijn om elke economische crisis te beletten."

Mix van facetten nodig
Om zowel duurzame groei als stabiliteit te bereiken, moet er volgens Bernanke een kader worden gecreëerd dat een mix brengt van voorzichtigheid, risico-gedrag en innovatie van het financiële systeem. Hij voegde er aan toe dat het voor de Federal Reserve onmogelijk was om Lehman Brothers te redden, aangezien de bank te weinig garanties kon bieden om een lening toegewezen te krijgen.

De redding van Lehman zou volgens hem tot miljarden dollars verlies voor de overheid hebben geleid. Hij voegde er aan toe dat er helaas niets anders opzat dat Lehman failliet te laten gaan.

Express.be