Japanse aandelen blijven aantrekkelijk ondanks monetair regime

BoJ-gouverneur, Haruhiko Kuroda's toewijding om een bijna-mythische inflatiedoelstelling te bereiken, is zorgwekkend, maar het is niet te laat om van koers te veranderen, beweert Joël Le Saux, portefeuillemanager van het OYSTER Japan Opportunities Fund bij SYZ Asset Management. In zijn nieuwste inzicht bespreekt hij waarom Kuroda moet handelen om de ongewenste gevolgen van ultraeenvoudig monetarisme te voorkomen - en buiten de zorgen van het beleid, biedt een gereserveerde Japanse markt een aantrekkelijk toegangspunt voor langetermijnbeleggers.

Hoewel het vaststellen van een agressieve inflatiedoelstelling misschien gepast was toen Japan in een deflatoire periode verstrikt raakte, zou de BoJ-gouverneur nu moeten letten op een stelregel van Albert Einstein: "waanzin herhaalt dezelfde actie in de verwachting van een andere uitkomst". Ondanks vijf jaar ongekende monetaire stimulus, heeft Kuroda's droom om een nu bijna-mythische 2% inflatiedoel te bereiken hem voortdurend ontgaan.

De vraag is, waarom zo toegewijd blijven aan 2%? Ongeoorloofd door inflatiepieken in de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig, kwamen de centrale banken van de geavanceerde economie hun doelstellingen zien als een fundament voor een effectief monetair beleid. Japan is echter niet de meest geavanceerde economie; het heeft acute demografische bezorgdheid en een lange geschiedenis van deflatie.

Kuroda: een gijzelaar?

Onlangs verscheen voor het lagerhuis, zei Kuroda dat de bank een exitbeleid zal bespreken vanuit haar huidige agressieve monetaire verruiming in 2019 als de inflatiedoelstelling wordt bereikt. Maar de sterren van de Japanse economische toekomst zijn al in overeenstemming en Kuroda moet zich realiseren dat buitensporig onconventioneel monetair beleid Japan misschien niet veel ruimte laat om te reageren op toekomstige volatiliteit op de wereldmarkt. Bovendien bedreigt ultraeenvoudig monetarisme de P & L's van de Japanse financiële instellingen en de toekomstige solvabiliteit van het land.

Het lot doemt op voor Kuroda: niet alleen heeft hij een afgenomen arsenaal aan monetaire beleidsopties, de verwachte impact van de consumptieve belastingstijging in oktober 2019 zou de groei kunnen drukken. Ondertussen zal het waarschijnlijke einde van de verkrappingscyclus van de Fed in 2020 het renteverschil tussen de Fed en BoJ nog verergeren. Dus, Kuroda heeft geen andere keuze dan het monetaire beleid te veranderen vóór deze eventualiteit. Bovendien zal hij minstens vier kwartier van tevoren een renteverhoging moeten aankondigen om beleggers voor te bereiden, aangezien hij zo onvermurwbaar is geweest over de doelstelling van 2%.

De bank zou ervoor kunnen kiezen om zich in te laten met 'stealth-tapering', maar de markten zouden gemakkelijk aanslaan, aangezien maandelijkse budgetten en dus 5-10-jaarsrente op overheidsobligaties zouden dalen en de rendementscurve dienovereenkomstig zou stijgen.

Sterkere Yen creëert aantrekkelijk instappunt

Zelfs als de BoJ in ontkenning is, zegt Forex anders. De versterking van de yen begin 2018 tot 110 tegenover de Amerikaanse dollar betekent dat de markt nu al het gerucht van een potentiële renteverhoging koopt.

De yen zal verder toenemen ten opzichte van de dollar, omdat het bestuur van Abe ernaar streeft dat ten minste een vijfde van de Japanse energieconsumptie tegen 2030 uit kernenergie komt. Dit zal zich vertalen in een groter overschot op de lopende rekening - op weg naar een BNP van 5-6% - en Japan importeert steeds minder energie.

De appreciatie van de valuta heeft geen invloed op het handelsvolume en exportgerichte bedrijfsactiviteiten, maar de winst van exporteurs, omdat hun omzet in yen lager is en ook die van buitenlandse dochterondernemingen vanwege het translatie-effect. Consensus verwacht een lage EPS-groei van één cijfer in 2018 een niet veeleisende P / E van 14x.

De bekende negatieve correlatie tussen de yen en de Japanse aandelenmarkt is dus opnieuw in het spel gekomen, waarbij de Topix als gevolg van de stijging van de yen is gedaald. Hoewel dit de buitenlandse toeristeninvesteerders die het Japanse winstmomentum vóór de recente uitverkoop speelden, heeft gekwetst, vormt de reset een aantrekkelijk startpunt voor langetermijnbeleggers.

Redenen om optimistisch te zijn

Naast de verwarrende zorgen waarmee de BoJ wordt geconfronteerd, zijn er goede redenen om optimistisch te zijn over de economie. Ondanks een tijdelijk tekort aan BBP -cijfers als gevolg van slecht weer en voorraadafbouw, komt dit na negen opeenvolgende kwartalen van groei - de langste groei van Japan van economische expansie sinds 1989. Ondertussen blijft het vertrouwen van bedrijven in de buurt van de 20-jaars hoogste.

Het totale personeelsbestand in Japan groeide de afgelopen vijf jaar ook met 0,6% per jaar, vergeleken met de daling van 0,2% per jaar tijdens het 'verloren decennium'. Alhoewel het aantal bedienden niet toeneemt, is de banenmarkt met een lage toegevoegde waarde krap, met lonen voor niet-reguliere werknemers die met 2-3% per jaar groeien.

Opkomst van de robots

Het belangrijkste verhaal van de Japanse markt sinds de financiële crisis is de opwindende stijging van 235% van de mid-caps, die groter is dan die van de mega-caps en respectievelijk 172% en 126% bedroeg. Inderdaad, verborgen Japanse mid-caps zijn niet langer een aantrekkelijke niche voor beleggers, die large cap aandelen zijn blijven overtreffen.

Groeiaandelen zijn nu op een niveau waarbij beleggers gemakkelijk meer dan 20x PE kunnen betalen, terwijl onbeminde waarde-aandelen kunnen worden opgehaald bij PE-eenheden met één cijfer. In het hart van deze groeiwaanzin liggen AI-gerelateerde aandelen, die zijn opgepoetst door robotachtige en kunstmatige intelligentiegerelateerde ETF 's. Hoewel de Topix slechts 9% van MSCI uitmaakt, houden deze kwantitatieve fondsen doorgaans meer dan 25% van Japan Inc. vanwege hun sterkte in dergelijke gebieden. Een omkering van de populariteit van die thema's kan acuut en pijnlijk zijn.

Onder deze marktomstandigheden is het erg riskant om tijd te proberen te besteden aan de stijl en caprotatie te verkopen. Het is van het grootste belang om een gedisciplineerde beleggingsaanpak te hebben die zich richt op bedrijven die tegen een korting op hun reële waarde verkopen in plaats van het winstmomentum na te jagen. Een evenwichtige portefeuille tussen mid-caps en large / mega caps is ook verstandig, gezien de 12-jarige rally en hoge waarderingen van de eerste.