Ontwikkelde landen blijven achter op ontwikkelende landen

De verschillen in tempo waarin economieën zich herstellen van de recessie bijven groot. Nieuwe economische machten zetten hun groei sterk door, terwijl de ontwikkelde landen slechts langzaam groeien.

Door onze redactie

Het Internationaal Monetair Fonds maakte woensdag de nieuwe prognoses bekend. Zij verwacht dat de groei van de internationale economie 4,8 procent zal bedragen. In 2011 zal de economie met ruim 4 procent stijgen. In 2009 kromp de wereldeconomie, overigens voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, met 0,6 procent.

Volgens het IMF zullen de opkomende economieën in 2010 en 2011 gemiddeld bijna 7 procent groeien. De economische groei wordt voorlopig dus vooral veroorzaakt door deze landen.

Internationaal
De Braziliaanse economie stijgt dit jaar met ongeveer 7,5 procent, waarna het volgend jaar terug zal zakken naar ruim 4 procent. Landen als Indonesië, Vietnam en Maleisië kunnen een groei van 6 procent verwachten. De grootste stijging is echter te zien in China en India. Daar zal de groei ongeveer 9 of 10 procent zijn.

De opkomende landen hebben minder last van de recessies dan tijdens de recessies in de jaren zeventig en tachtig. Dit ondanks de steeds grotere verbondenheid met de internationale economie.

De groei van de landen in de eurozone zal dit jaar ongeveer 1,5 procent zijn. De Amerikaanse economie zal met ongeveer 2,5 procent groeien. Hieruit blijkt dat de ontwikkelde landen dit jaar, maar ook volgend jaar, slechts langzaam groeien, zo meldt het IMF.

Nederland

Het IMF is gunstiger gestemd over de Nederlandse economie dan het Centraal Planbureau. De economen voorzien een groei van 1,8 procent dit jaar. Volgend jaar zal de stijging ongeveer 1,7 procent bedragen.

Het Centraal planbureau voorspelde een groei van 1,5 procent in 2011. Waar de twee partijen het wel over eens zijn is dat zowel de inflatie, als de werkloosheid in ons land tot en met volgend jaar relatief laag blijft.