De hervoming van het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) neemt nog enkele jaren in beslag. Landen die momenteel een zetel bezetten, zoals Nederland, houden die zeker tot november 2012 nog vast.
Dat bleek zondag uit een reactie van de Nederlandse IMF-bewindvoerder Age Bakker op het besluit van de G20 om opkomende landen een grotere stem te geven binnen het IMF.
De 187 lidstaten van het IMF moeten de besluiten van de G20 nu allemaal goedkeuren. Pas daarna zal de nieuwe samenstelling van het bestuur worden ingevoerd, verwacht Bakker.
''De ervaring leert dat ratificatie door nationale parlementen zo'n twee jaar zal vergen'', zo laat hij weten.
Nederlandse zetel
Welke gevolgen het besluit van de G20 heeft voor de Nederlandse zetel, is nog niet duidelijk. ''Dat zal uitkomst moeten zijn van nader overleg'', aldus Bakker. De G20 besloot dit weekeinde dat Europa twee zetels in het bestuur afstaat aan opkomende landen.
Daarmee ging men verder dan het Europese voorstel dat bij de jaarvergadering van het IMF aan het begin van deze maand werd ingediend. Toen bood Europa aan maximaal twee zetels op te geven.
Effectiever
De concrete invulling van het voorstel zal door de Europese landen zelf worden bepaald, stelde Bakker. ''Daar zal in de komende tijd binnen Europa over worden gesproken. Belangrijke overweging daarbij moet zijn hoe Europa effectiever kan opereren binnen het IMF.''
Nederland moet ''adequaat'' vertegenwoordigd blijven binnen het IMF, benadrukte de bewindvoerder. ''Dat is niet alleen in het belang van Nederland, maar ook van het IMF zelf. Dat is immers afhankelijk van de steun van zijn lidstaten, groot en klein.''
Kiesgroep
Momenteel bezet Europa negen zetels in het IMF-bestuur van 24 landen. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben net als Japan en de Verenigde Staten statutair recht op een zetel en vertegenwoordigen alleen zichzelf.
Nederland, België, Spanje, Italië, Zwitserland en Denemarken vertegenwoordigen in het bestuur ook de landen uit hun kiesgroep. De groep van Nederland bestaat uit twaalf landen, voornamelijk uit Oost-Europa.