Uit een rapport van de ‘International Copper Study Group’ blijkt het aanbod naar koper tussen 2010 en 2013 met ongeveer 2,5 miljoen kubieke ton zal toenemen. Dat is goed nieuws voor de koperindustrie, alleen dat het aanbod naar koper nu te maken heeft met perioden van financiële moeilijkheden komt voor de industrietak zeer ongelukkig. Oorzaak van de financiële moeilijkheden liggen grotendeels bij de financiële crisis, deze heeft namelijk de hele ontwikkeling van koper voor de aanbodkant lam gelegd.
Door onze redactie
Om aan de grote vraag te voldoen is het de taak voor China, die tot een van de grootste verbruikers behoort, om in kopermijnprojecten te investeren. “Door de vertragingen staan er voor 9 miljoen kubieke ton aan koper in de wacht. Door de groei in de Chinese welvaart is de investering in kopermijnen nu hard nodig om aan de vraag te voldoen”, aldus Carlos Risopatron, hoofd bij de ‘International Copper Study Group’.
Grote vraag, hoge prijzen
China heeft met zijn eigen kopermijnen niet genoeg capaciteit om aan de eigen vraag te voldoen. Zo is er voor de binnenlandse productie afgelopen maand voor 683.523 kubieke ton aan koper geïmporteerd. Dat is maar liefst 22% meer dan het voorgaande jaar.
Koper is sinds juli 2008 niet meer zo duur geweest als vorige maand. Toen bereikte koper een recordprijs op de beurs in Londen. De dollar die al langere tijd met problemen kampt, zorgt ervoor dat beleggers in alternatieve beleggingen investeren. “Deze verschuiving in de markt kan hierdoor investeerders naar zich kan toe trekken. Daartoe moeten de Chinezen nu de kansen die voor het oprapen liggen nu eindelijk eens gaan benutten”, aldus Risopatron.