'Saoedi's hebben oliereserves continu met 40% overschat'

De onrust in het Midden-Oosten heeft de olieprijs de afgelopen weken boven de 100 dollar per vat gekatapulteerd. Een nieuw Wikileaksrapport dreigt nog ernstigere gevolgen te hebben. Volgens recent gepubliceerde documenten zouden Amerikaanse officials denken dat Saoedi-Arabië zijn oliereserves continu met 40% of ruw geschat 300 miljard vaten heeft overschat. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Volgens de krant zou een voormalige official van de Arabische staatsmonopolist Aramco eind 2007 in Riad aan vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering hebben gezegd dat Aramco's 12,5 miljoen vaten-per-dag-capaciteit, die nodig is om de prijzen onder controle te houden, onmogelijk bereikt kan worden.

Sadad al-Husseini zei dat dit over tien jaar misschien wel het geval zou zijn, maar dat de olieprijzen onvermijdelijk verder zouden pieken. Totnogtoe hebben de Amerikanen nooit toegegeven dat er olietekorten zouden kunnen ontstaan, maar omdat de wereld nog altijd grotendeels afhankelijk is van olie, zouden tekorten de prijzen kunnen doen exploderen, wat grote gevolgen zou hebben voor de economie.

'Onze missie stelt de capaciteit van de Saoedi's om de oliemarkten op de lange termijn te blijven beïnvloeden in vraag. Ze kunnen duidelijk de'prijzen de hoogte injagen, maar wij vragen ons af of ze ook de prijzen voor langer' termijn laag kunnen houden.'