Frankrijk wil nieuw globaal financiëel systeem

Frankrijk wil werk maken van een globaal financiëel systeem dat gebaseerd is op verschillende internationale munten. Dat heeft de Franse minister van Economie, Christine Lagarde, gezegd aan de vooravond van een samenkomst van de ministers van Financiën van de G 20 volgend weekeinde in Parijs.

Frankrijk is voorzitter van zowel de Groep van Acht geïndustrialiseerde economieën (G8) als de grotere Groep van Twintig toonaangevende rijke en ontwikkelingslanden (G20). Lagarde zei dat slechts op die manier kan worden voorkomen dat landen - en in het bijzonder de opkomende economieën - grote buitenlandse reserves moeten aanleggen.

Lagarde wil ook de rol van de Speciale Trekkingsrechten (Special Drawing Rights) die worden uitgegeven door het IMF versterken door de Chinese yuan er in op te nemen. Totnogtoe zijn de speciale trekkingsrechten gebaseerd op de Amerikaanse dollar, de euro, de Japanse yen en het Brits pond sterling. SDR zijn door het IMF toegekende onvoorwaardelijke rechten aan centrale banken op het verkrijgen van deviezen.

China's economie is nu officieel groter dan die van Japan en het land heeft voor meer dan 2.500 miljard dollar aan buitenlandse reserves opgestapeld.
Frankrijk had eerder al aangegeven dat het globale financiële systeem minder afhankelijk moet worden van de dollar.

Express.be