Benelux streeft naar gezamenlijke zetel bij IMF

België, Nederland en Luxemburg streven naar een gezamenlijke zetel voor Benelux bij het IMF. Goed ingevoerde bronnen in Brussel stellen dat de onderhandelingen in een vergevorderd stadium verkeren. Volgende week moeten de ministers van financiën het akkoord afsluiten. Het is echter ook nog mogelijk dat Nederland de voorkeur geeft aan een alliantie met Noorwegen, Zweden en Denemarken.

Vorig jaar werd besloten dat Europa twee van zijn acht zetels in de G20 moet opgeven. Nederland werd in Zuid-Korea voor het eerst niet uitgenodigd voor de G20. België en Nederland beschikken nog wel over een post bij het IMF als voorzitter van een kiesgroep. Als de drie landen in de Benelux samen één kiesgroep vormen, dan zullen Nederland en België om beurten als voorzitter optreden.

De Nederlandse minister De Jager (Financiën) meent dat de vertegenwoordiging bij IMF en G20 aan elkaar gespiegeld moeten zijn. Een stevige positie bij IMF kan daardoor ook een rol bij de G20 opleveren. Begin november wordt een nieuwe G20-top georganiseerd. Gastheer Frankrijk heeft Nederland vooralsnog niet uitgenodigd.

Express.be