'België heeft zeer waarschijnlijk een EU-bailout nodig in 2011'

Stratfor (Strategic Forecasting) heeft vier Europese landen geïdentificeerd - Portugal, België, Spanje en Oostenrijk - die zeer waarschijnlijk een EU-bailout nodig zullen hebben in 2011. Eén van de factoren die waarschijnlijk een financiële crisis zal veroorzaken in twee van deze landen, Portugal en België, wordt hieronder nader besproken.

schulden belgieIn april veel aflossingen
Belangrijk voor Portugal en België is de afloopdatum (maturiteit) van de overheidsobligaties. Normaliter spreidden landen hun vervaldatum, zodat de gigantische massa schuld niet op hetzelfde moment vervalt. De invoering van de euro in 1999 luidde echter een periode van stevige economische groei in met ruime liquiditeit.

De perceptie van financiële risico's veranderde omdat herfinanciering goedkoop en makkelijk werd. Vervaldata werden minder als een probleem gezien. In de nasleep van de financiële crisis van 2008 kijken veel regeringen echter tegen mammoetschulden aan die veel te duur zijn, en opeens worden deze vervaldata - voor sommigen - uiterst belangrijk. Tussen 17 maart en 14 april zullen een reeks vervaldata [België] dwingen om het equivalent van 5,3 procent van het BBP uit te betalen. Het land staat ook voor een betaling van 3,1 procent van het BBP 28 september.

Gelukkig voor Portugal en België zijn er een aantal verzachtende omstandigheden. In de eerste plaats zijn de ambtenaren van Financiën in Portugal en België niet dom - ze weten dat deze vervaldata op komst zijn, en pogen om enkele nieuwe obligatie-emissies op voorhand klaar te krijgen, om te voorkomen dat ze een enorme hoeveelheid geld in één keer moeten vinden. Het probleem is dat de beleggers dat ook weten, en de meeste eisen een hoger rendement en kortere looptijden. Het grootste deel van het geld dat de twee staten dit jaar hebben geleend, was via obligaties met een looptijd van 12 maanden of minder. Het oplossen van dit korte-termijn probleem is gewoon het creëren van een nog groter probleem op middellange termijn.