Diamantproducent Alrosa wil naar de beurs

Het Russische staatsbedrijf Alrosa, vorig jaar de grootste diamantproducent van de wereld, wil tegen midden volgend jaar een beursnotering. Dat heeft Fyodor Andreev, chief executive van Alrosa, gezegd in een interview met het persbureau Bloomberg . Andreev hoopt dat Alrosa met de beursgang een bedrag van ongeveer 3 miljard dollar zou kunnen ophalen. Voor de beursintroductie wordt gekeken naar Groot-Brittannië, Canada, Hongkong en Rusland.

Het Russische staatsbedrijf zou een belang van 20 procent tot 25 procent naar de beurs willen brengen. Die financiële middelen zouden Alrosa volgens Fedeev moeten helpen zijn activiteiten verder uit te breiden en zijn schuldenlast van 3,2 miljard dollar af te bouwen. Alrosa zou de grootste beursgenoteerde diamantproducent van de wereld worden. Concurrent De Beers trok zich tien jaar geleden terug uit de beurs van Johannesburg. Bij de grote mijnbedrijven Rio Tinto en BHP Billiton vertegenwoordigen diamanten minder dan 5 procent van de totale groepsomzet.

Alrosa, gevestigd in de Yakutia-regio in Siberië, produceerde vorig jaar 34 miljoen karaat aan diamanten. Daarmee liet Alrosa het Zuid-Afrikaanse De Beers, dat aan een totaal van 33 miljoen karaat kwam, achter zich. Over zeven jaar wil Alrosa een productie van 40 miljoen karaat bereiken. Daarvoor zal volgens Andreev ongeveer 7,5 miljard dollar worden geïnvesteerd in nieuwe mijnen en ondergrondse activiteiten op zijn productiesites in open lucht.

Express.be