Obama wil minder afhankelijkheid van buitenlandse olie

De Amerikaanse President Barack Obama heeft een ambitieus doel: over 10 jaar moet de import van olie met een derde zijn verminderd. De hoge olieprijs schaadt het economisch herstel van de economie. Obama kwam met zijn plan nadat de benzineprijs was gestegen naar ongeveer $3,6 per gallon door de militaire actie en onrust in Libië. Hij benadrukte dat er geen snelle oplossing is: “we blijven het slachtoffer van de veranderingen in de oliemarkt, totdat we beleid maken ten aanzien van lange termijn veilige, betaalbare energie.

Politieke tweestrijd
Barack Obama Witte HuisVoorgangers van Obama maakten vergelijkbare beloften, maar kwamen deze niet na. Iedere wijziging in het energiebeleid kan rekenen op forse tegenstand van de Republikeinen die het huis van afgevaardigden domineren. Hoge energieprijzen kunnen slecht uitpakken voor de Democraten in de Presidentiële verkiezingen van 2012. De Republikeinen drijven de spot met het plan nadat Obama tijdens een bezoek in Brazilië zei een goede klant van hun olie export zou zijn. Obama wil focussen op een aantal gebieden om de afhankelijkheid van de VS van buitenlandse olie terug te dringen: het verhogen van de binnenlandse energieproductie, het vergroten van het gebruik van aardgas als brandstof voor voertuigen en ten slotte het stimuleren van duurzame energie zoals biobrandstoffen.

Ambitieuze plannen
Volgens diverse analisten en experts zijn de plannen van de Amerikaanse President zeer ambitieus. “Sinds begin jaren 70 heeft iedere president uitgebreide plannen om de afhankelijkheid van geïmporteerde olie terug te dringen”, aldus John Sfakianakis hoofd econoom bij Banque Saudi Fransi, een private bank uit Syrië. Het daadwerkelijk veranderen van de energiemarkt in de VS vraagt om zeer verregaande veranderingen, zoals hogere brandstofbelastingen. Deze belastingen dienen het gedrag van consumenten te veranderen maar kunnen tevens een zeer negatief politiek effect hebben.

Noodvoorraaden olie
olieboorplatformSommige analisten rekenen erop dat Obama de noodvoorraden olie moet aanbreken als de olieprijs boven de $110 per vat komt. Woensdag verwisselde een vat olie voor meer dan $104 van eigenaar. De Verenigde Staten gebruiken per dag ongeveer 20 miljoen vaten olie, waarvan de helft wordt geïmporteerd. Canada en Mexico zijn de grootste leveranciers, gevolgd door Saoedi Arabië en Venezuela. Er zijn nog miljoenen hectaren concessies niet vrijgegeven, iets wat het Witte Huis zo snel mogelijk wil veranderen.


Populariteit Obama
De resultaten van een door de Universiteit van Quinnipiac gehouden enquête tonen aan dat 48% van de Amerikaanse kiezers teleurgesteld zijn in de prestaties van Obama en 50% vindt dat hij het niet verdient opnieuw verkozen te worden. Daar staat tegenover dat 42% van de kiezers tevreden zijn met zijn prestaties en 41% vindt dat Obama het verdient om opnieuw verkozen te worden. Dit zijn de slechtste resultaten voor Obama sinds zijn inauguratie. Aan de enquête deden 2069 mensen tussen 22 en 28 maart mee en heeft een foutmarge van plus en min 2,2%.