Sparinvest ziet winst en beheerd vermogen stijgen

De winst voor belasting steeg in het jaar tot december 2010 met €2,4 miljoen tot €12,5 miljoen, €4,1 miljoen lager dan begroot. In dezelfde periode steeg het rendement voor de aandeelhouders van Sparinvest Holdings met 29% voor belastingen, ten opzichte van 24% stijging in 2009.

Vermogensgroei doorgezet
Ondanks aanhoudende marktvolatiliteit en de invloed daarvan op algemene risicobereidheid, steeg in 2010 het totale fondsvermogen bij Sparinvest van €7,5 miljard tot €8,8 miljard, een stijging van 17,5% ten opzichte van 2009.

Principles for Responsible Investment geïmplementeerd
Sparinvest integreerde in 2010 ESG-factoren in de beleggingsanalyses van alle actief beheerde value fondsen, in lijn met de toezeggingen gemaakt bij de ondertekening van de United Nations Principles for Responsible Investment (UNPRI) in 2009. Sparinvest stemt nu op alle aandeelhoudersvergaderingen en gaat bovendien in dialoog met bedrijven in portefeuille inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Transatlantische value-alliantie met Brandes
De Noord-Amerikaanse vermogensbeheerder Brandes selecteerde Sparinvest als Europese partner voor een transatlantische alliantie voor valuebeleggen in bedrijfsobligaties. Brandes beheert wereldwijd €36,2 miljard in aandelen en obligaties, zowel voor institutionele als particuliere beleggers. De nieuwe alliantie is een internationale erkenning voor Sparinvests expertise op het gebied van valuebeleggen en een significante strategische ontwikkeling.

Overname concurrenten EgnsINVEST en Atrium
De overname van EgnsINVEST Groep ter waarde van €700 miljoen werd door de aandeelhouders van Sparinvest goedgekeurd, zoals ook de overname van Atrium, met een beheerd vermogen van €53,7 miljoen in twee beleggingsfondsen. Deze overnames vergroten de lokale distributiekracht van Sparinvest in Denemarken terwijl de ervaren portefeuillebeheerders een aanwinst zijn voor het bedrijf.

Jan Stig Rasmussen, CEO van Sparinvest kijkt tevreden terug op het jaar: "Sparinvest blijft zijn reputatie opbouwen in Europa. 2010 was een jaar waarin al onze fondsen zeer goed presteerden. In de trage economische groei van 2011 verwachten wij dat bedrijven met veel cashefficiënter gaan werken en de concurrentiedruk zullen verlagen door strategische fusies en overnames - een positief scenario voor onze value beleggingsstrategie.”